Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag? | RetailDetail

Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag?

Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag?
Foto: Shutterstock

Buurtwinkels met meer dan vijf medewerkers moeten op zondag de hele dag open kunnen blijven, vindt het NSZ. De zelfstandigenvereniging pleit ervoor om de personeelslimiet op te trekken naar tien. Maar dat is minder evident dan het klinkt, zegt Unizo.

 

“Jammer dat buurtsupers om 12u moeten sluiten”

“De huidige wetgeving voldoet niet langer”, vindt het Neutraal Syndicaat voor de Zelfstandigen (NSZ) over de regel dat alleen buurtwinkels met maximaal vijf personeelsleden op zondag de hele dag open mogen zijn. Superettes met meer dan vijf medewerkers mogen hun medewerkers enkel in de voormiddag inzetten. 

 

Die personeelslimiet voor buurtwinkels moet op zondag opgetrokken worden van vijf naar tien, meent het NSZ. “Buurtwinkels zijn geen kleine kruideniers meer die slechts één of twee mensen tewerkstellen. Ze zijn uitgegroeid tot kleine KMO’s die zorgen voor veel tewerkstelling. Dan is het toch bijzonder jammer dat zij al op de middag moeten sluiten,” zegt Christine Mattheeuws van de zelfstandigenorganisatie aan Vtm Nieuws. Buurtwinkels worden inderdaad steeds populairder: hun marktaandeel lag in 2017 voor het eerst boven de 30% volgens cijfers van Nielsen en in 2016 steeg hun aantal met 4%.

 

“Enkel rendabel aan dezelfde loonvoorwaarden”

Buurtsuper.be en Unizo reageren daarentegen erg terughoudend op het voorstel. “Nu al kunnen ook grotere zelfstandige supermarkten tot zondagmiddag 12 uur open blijven en personeel tewerkstellen. Is het dan nog nodig dat ze ook op zondagnamiddag open kunnen blijven?" aldus Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be. “Zitten de betrokken winkeliers, hun klanten en het personeel daar echt op te wachten?”, klinkt het. Maar vooral: "Een zondagnamiddagopening kan voor de zelfstandige supermarkten enkel rendabel zijn als die aan dezelfde loonvoorwaarden kan als voor de zondagvoormiddagopening."

 

Als grotere zelfstandige supermarkten immers effectief in de namiddag willen openen, moet de sociale wetgeving worden aangepast. Die bevoegdheid ligt bij de Minister van Werk en de paritaire comités, die sociale akkoorden over de arbeids- en loonvoorwaarden sluiten tussen werkgevers en werknemers. Nog een heel werk dus.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.