Meer dan 1 miljard euro investeringen in transformatie Europese voedingssector

Meer dan 1 miljard euro investeringen in transformatie Europese voedingssector
Shutterstock

Meer dan vijftig partners gaan 1,2 miljard euro investeren in de transformatie van de Europese voedingssector. Daarbij willen ze voornamelijk de voedselverspilling verminderen en een gezonder voedingspatroon creëren.

Beter consumptiepatroon

De samenwerking krijgt de naam EIT Food en komt er op vraag van Europeean Institute of Innovation and Technology (EIT). Europa draagt zelf ook 400 miljoen euro. “De ambitie van deze grootschalige Knowledge and Innovation Community (KIC) is ervoor te zorgen dat tegen 2030 60% van de Europese consumenten een beter consumptiepatroon hebben”, licht Kurt Gebruers, coördinator van het Leuven Food Science and Nutrition Research Centre, toe. Dat wil zeggen dat de consument meer fruit, groenten, volkorenproducten en proteïnen eet, terwijl de hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet wordt afgebouwd.

 

Er worden ook vier innovatieprogramma’s op poten gezet, die onder andere zullen handelen over gepersonaliseerde gezonde voeding en efficiënt grondstof- en energieverbruik. Tot slot komt er ook een internationaal Master-programma en een reeks workshops, zomerscholen en online programma’s voor zowel studenten als professionelen.