Meer omzet maar (pak) minder winst voor PepsiCo

Meer omzet maar (pak) minder winst voor PepsiCo

Meer omzet maar (pak) minder winst voor PepsiCo
Shutterstock

Ondanks een ‘vlak’ vierde kwartaal, waarin de snacks de afkalvende verkoop van frisdranken alsnog wisten te compenseren, is PepsiCo er toch in geslaagd 2017 met een lichte omzetgroei af te sluiten. De nettowinst nam wel een flinke duik.

 

Miljardenafschrijving door Amerikaanse belastingwet

PepsiCo, de groep boven frisdranken als Pepsi en 7Up en snacks als Cheetos en Doritos, realiseerde in het vierde kwartaal een omzet van 19,5 miljard dollar (ruim 15 miljard euro), nagenoeg even veel als een jaar eerder. De nettowinst van 1,4 miljard dollar  vorig jaar, smolt echter weg tot een verlies van 710 miljoen dollar (570 miljoen euro). Operationeel steeg de winst wel van 2,4 naar 2,6 miljard dollar (iets meer dan 2 miljard euro), maar boven op een herstructureringslast van 226 miljoen dollar deed PepsiCo in het kader van de nieuwe Amerikaanse belastingwet ook een afschrijving ter waarde van 2,5 miljard dollar, wat de enorme duik verklaart.

 

Wel voegde CEO Indra Nooyi daar meteen aan toe dat de lagere vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten de komende jaren gunstige effecten zal hebben op de winst van PepsiCo.

 

Meer inzetten op e-commerce

Over heel 2017 zag PepsiCo zijn omzet met één procent toenemen tot 63,52 miljard dollar of net geen 51 miljard euro. De winst zakte 23% tot 4,9 miljard dollar of zo’n 3,9 miljard euro.

 

Voor het lopende boekjaar mikt de Amerikaanse frisdrank- en snackgigant op een “gelijkaardige groei” als in 2017. PepsiCo rekent daarvoor onder meer op e-commerce: de groep verkoot nu al online via de marktplaatsen van Amazon en Walmart en via specifieke merkensites. E-commerce vertegenwoordigde in 2017 nog maar 2% van de totale omzet.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.

Extra korting voor Amazon Prime-leden bij Whole Foods

17/05/2018

Amazon Prime-leden krijgen een extra korting op honderden producten bij Whole Foods, de supermarktketen die sinds juni in handen is van de Amerikaanse e-commercegigant. Achter de toenadering zit een duidelijke strategie, zeggen specialisten.