"Met A-merken in de winkel wint iedereen" | RetailDetail

"Met A-merken in de winkel wint iedereen"

"Met A-merken in de winkel wint iedereen"

Het private label-aanbod in de supermarkt blijft verder in opmars. Wat denkt Walter Gelens, ceo van de Belgilux Association of Branded products Manufacturers (BABM), daar allemaal van?


Assortiment bepalen
 

Waaraan is de opgang van private label te danken?
Dat hangt van een samenspel van factoren af, en bovendien zijn er grote verschillen tussen de productcategorieën. De opgang is zeker te danken aan een toename – maar vooral een steeds bredere positionering – van private label in meer categorieën. De opmars is er eerst gekomen in categorieën waar de merkenproducenten minder technologische voorsprong hadden, maar intussen zijn er in zowat alle categorieën private label-alternatieven gekomen, niet zelden bovendien met verschillende prijspositioneringen.
 

Hoe ver kan het aandeel van private label nog stijgen?
Wel, voor de merkenfabrikanten is het wat lastig dat de retailers een dubbele rol aannemen: als distributeur beslissen zij over wie in het assortiment mag, maar als producent hebben zij zelf een onderdeel van datzelfde assortiment in handen. Daardoor kunnen zij spelen met het bevoor- of benadelen van merken in bepaalde categorieën, en de stijging van het eigen merk bewerkstelligen, terwijl het toch de merken zijn die voor innovatie en marktgroei zorgen. Een consument die zijn merk niet vindt, kiest soms een alternatief.  
 

Nodig voor trafiek
 

Profiteert private label van stijgende voedingsprijzen?
Dat is geen specifiek Belgische aangelegenheid, aangezien de meeste prijzen intussen redelijk internationaal zijn. Bovendien zijn er ook hier weer verschillen tussen categorieën en moet je rekening houden met ingrediënten, samenstellingen... We zien wel dat de kloof tussen private label en merken in België groter is dan in andere landen. De retailer, die de consumentenprijs bepaalt, kan besluiten meer te gaan verdienen op een A-merk dan op private label, waardoor hij de consument ertoe beweegt om over te schakelen.
 

Wordt die price gap met de merken stilaan onhoudbaar?
In Nederland is die gap alleszins veel kleiner! De hoge loonkost in België speelt natuurlijk een rol, maar er is toch sowieso een trade-off richting private label, die het gevolg is van de keuzes van de retailer. Daar kunnen de producenten in se niets aan doen, maar ze willen wel graag een faire kans krijgen. Uit het feit dat Aldi en Lidl merken in hun assortiment opnemen, maak ik alvast op dat ze de A-merken wel degelijk nodig hebben voor de trafiek. Wij merken duidelijk dat de kaart van de A-merken en innovatie trekken terug tot marktgroei kan leiden.
 

Unieke positionering
 

Welke impact heeft het merkenaandeel bij Aldi en Lidl?
Lidl heeft het als formule de laatste jaren zeker niet slecht gedaan, dan is duidelijk, en daar zal de rol van de merken wellicht niet vreemd aan zijn. Dat Aldi reageert met ook merken op te nemen, is niet verwonderlijk: zij zien het succes en missen bepaalde consumenten die merken opzoeken. Het gaat bij hen uiteraard om een beperkt aantal merken: de discounters hebben niet een assortiment zoals de andere supermarktketens, maar dat kan nog veranderen. Een stuk onderscheid met de reguliere supermarkt gaat sowieso verloren.
 

A-merkenretailer Colruyt zet in op Boni. Alarmerend?
Iedere retailer moet uiteraard zijn eigen strategieën bepalen en Colruyt blijft hoe dan ook nog duidelijk een merkenstrategie hanteren, zoals recent nog bleek uit het "Merkenfestival" in de folder. Of was het een reactie op het risico om te ver door te slaan op de private label-route? Nu goed, alle categorieën onder één huismerk brengen houdt bepaalde risico's in en dat zal Colruyt ook wel beseffen. Aan hen om de evenwichtsoefening te doen van hoe Colruyt zijn unieke positionering tussen de discounters en de reguliere ketens kan behouden.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.