Metro heeft Amerikaanse overnamekandidaat

Vrachtwagen van Sysco levert aan hotel in San Diego
Simone Hogan / Shutterstock.com

De Duitse groothandelsgroep Metro voert gesprekken met het Amerikaanse Sysco over een overname. De foodservice-multinational wil Metro kopen om zo zijn Europese expansie verder te zetten.

 

Grootmacht in foodservice

Sysco dingt naar de hand van Metro, het Duitse moederbedrijf achter warenhuisketen Makro. Beide partijen voeren momenteel overnamegesprekken, zo bericht Bloomberg. Welk bedrag Sysco (naar eigen zeggen wereldleider als voedselleverancier voor horeca, overheidsinstanties en ziekenhuizen) op tafel legt, is nog niet bekend.

 

Het is niet de eerste keer dat Sysco interesse toont in Metro: eind vorig jaar wilden de Amerikanen zich al inkopen in het Duitse bedrijf. De zet past in de Europese expansiestrategie van de foodservicegroep, die in 2016 ook al de Britse sectorgenoot Brakes overnam. In België heeft Sysco al een uitvalsbasis in Bornem.

 

In vaarwater Daniel Kretinsky

Metro heeft zich weliswaar al een veeleisende bruid getoond: vorig jaar wezen de aandeelhouders een aanzoek van EP Global Commerce, het investeringsvehikel van Tsjechische zakenman Daniel Kretinsky, af omdat ze zijn bod van 16 euro per aandeel te laag vonden.

 

Inmiddels heeft de ondernemer wel een aandeel van 29% en een optie om dat belang te verhogen tot 32%. Als hij dat doet, is hij meteen ook verplicht om opnieuw een overnamebod te lanceren op de resterende aandelen. De kans dat het tot een strijd tussen Sysco en EP Global Commerce komt, is dus zeker niet onbestaande.

 

De hamvraag blijft dan wat Metro precies waard is. Vandaag bedraagt de beurswaardering 3,9 miljard euro, maar het coronavirus zal een fikse impact hebben op de kwartaalresultaten nu restaurantbezoeken, zeker in Duitsland, op een laag pitje komen te staan. Ook vorig boekjaar leed Metro nog 119 miljoen euro nettoverlies. Wel krijgt het bedrijf binnenkort 300 miljoen euro voor de verkoop van hypermarktketen Real.