Metro verkoopt Real aan Luxemburgers, om in stukken te hakken

Logo van winkelketen Real op gevel hypermarkt
Birgit Reitz-Hofmann / Shutterstock.com

De langverwachte verkoop van Duitse hypermarktketen Real is eindelijk een feit: de Luxemburgse investeringsgroep SCP neemt de keten over van Metro. Goed nieuws is dat niet: medewerkers vrezen meer dan 10.000 ontslagen.

 

Slechts 50 winkels blijven

Eindelijk heeft Metro een koper gevonden voor Real, de super- en hypermarktketen die de groep al sinds 2018 kwijt wil. Toch wordt de overnamedeal op weinig enthousiasme onthaald: overnemer SCP, een Luxemburgse groep met vooral Russische investeerders, betaalt 300 miljoen euro voor zijn kersverse bruid - liefst 200 miljoen euro minder dan de raad van bestuur hoopte te krijgen.

 

Eerder was zelfs nog sprake van een akkoord van een miljard euro, maar die deal sprong af. Uiteindelijk gaat SCP de samenwerking aan met zijn Duitse medekandidaat X+Bricks Group om de keten te reorganiseren. Real als formule wordt in mootjes wordt gehakt: hoewel de overnemers beweren dat een groot deel van de vestigingen zullen blijven bestaan, "hetzij onder het Real-merk, hetzij via andere retailers", kondigt SCP vooral meteen een fikse sanering aan. 

 

Een dertigtal winkels zal volledig sluiten, verwacht de nieuwe eigenaar. Het leeuwendeel van de bestaande hypermarkten zal worden gesplitst of verkocht aan andere retailers zoals Edeka, Globus, Kaufland of Rewe. Slechts een kleine kern van vijftig winkels zou nog zeker twee jaar als Real blijven opereren, maakt de Duitse nieuwssite Rbb24 bekend.

 

10.000 banen op de tocht

Vandaag telt Real nog 276 hypermarkten en 34.000 medewerkers. Welke vestigingen bedreigd zijn, is nog niet bekend. Wel gaat de ondernemingsraad van Metro er zelf al vanuit dan 10.000 banen op de tocht staan, een getal dat de verkopende partij al luidop "te hoog" heeft genoemd. Metro zou de nieuwe eigenaar een akkoord gesloten over de voorwaarden voor alle werknemers die gedwongen ontslagen worden. De vakbonden wijzen er ook op dat het een goede zaak kan zijn als sommige hypermarkten worden overgenomen door concurrenten. 

 

"Rewe, Edeka en Kaufland vallen, in tegenstelling tot Real, onder de regionale collectieve arbeidsovereenkomst. Een overname zou dus voordelig kunnen zijn voor de Real-medewerkers", klinkt het. In andere gevallen, zeker als de hypermarkten worden overgenomen door franchiseformules, vrezen de vakbonden daarentegen een flinke achteruitgang voor de werknemers.

 

Real was al jaren een groot probleem voor Metro, dat zich volledig wil gaan concentreren op groothandelsactiviteiten. Vorig jaar verloor Real meer dan 250 miljoen euro, liet Metro-CEO Olaf Koch nog optekenen op de algemene vergadering van 14 februari.