Metro vindt overnamebod van 5,8 miljard te laag

Foto: Vivitta / Shutterstock.com

Metro is niet gelukkig met het overnamebod van aandeelhoudersgroep EP Global Commerce. Het investeringsvehikel biedt 5,8 miljard euro voor de holding achter Makro en Real, maar dat vindt de Duitse retailgroep te weinig.

 

Mooie beloftes voor Duitsland?

Het investeerdersconsortium van Daniel Kretinsky en Patrik Tkac wil alle aandelen van de Duitse retailholding overnemen en noemen het bod van "onweerstaanbare waarde en een unieke kans", met een waardering van ruim zes keer de brutowinst in het vorige boekjaar. EP Global Commerce belooft bovendien geen winkels te sluiten in Duitsland of in andere kernmarkten. Ook zeggen Kretinsky en Tkac niet van plan te zijn om substantiële ontslagen door te voeren.

 

Wel dringt het duo al een tijdlang aan op een terugtrekking uit China: de investeerders zijn verder gekant tegen de geplande verkoop van de Duitse keten Real aan Redo, omdat de overeengekomen prijs volgens hen te laag is.

 

Bod is “serieuze onderwaardering”

Dat EP Global Commerce op een overname zinde, was al langer geweten. De Tsjech Daniel Kretinsky en zijn Slovaakse partner kochten zich in augustus 2018 in, toen de aandelenkoers van Metro een historisch dieptepunt bereikte. Het duo benadrukt dan ook dat hun bod nu 34,5% hoger ligt dan de prijs van toen. Het bod werd door de beurs echter meteen enthousiast onthaald, waardoor de waardering door EP nu nog maar 3% hoger ligt dan de beurswaardering.

 

Metro reageerde meteen dat het bod een "serieuze onderwaardering" is en het "waardecreatieplan" van het management niet reflecteert. Toch belooft het bedrijf het bod te bestuderen van zodra alle documenten beschikbaar zijn. In afwachting van een definitieve uitspraak roepen de Duitsers beleggers op om geen aandelen te verkopen, aangezien Metro zo weerloos zou kunnen worden tegenover de coupplegers.

 

Een derde van alle aandelen

Nog los van de overnamepoging heeft EP Global Commerce zijn belang in Metro immers verhoogd naar 32%. Kretinsky en de zijnen nemen de 5,4% aandelen van voormalige zustergroep Ceconomy over en kopen ook investeerder Haniel (goed voor een belang van 15,2%) uit. Voorheen had het consortium al 10,9% van de aandelen in handen.

 

EP Global Commerce drukt Metro nogmaals op het hart dat het "de capaciteit om snel te reageren moet terugwinnen", anders zal de retailgroep "worden blootgesteld aan ernstige risico’s veroorzaakt door stagnerende of terugvallende resultaten".