Metro zet beste groei in tien jaar neer

Gevel van winkel Metro Cash & Carry in Rusland
Foto: FotograFFF / Shutterstock.com

De Duitse Metro-groep heeft bemoedigende resultaten neergezet in het voorbije jaar: nu de Chinese activiteiten verkocht zijn en ook Real een koper heeft, steeg de vergelijkbare omzet met 2,4% - de sterkste groei in een decennium.

 

"Groothandel is de toekomst"

"Groothandel is onze geschiedenis en onze toekomst", legt voorzitter Olaf Koch de nieuwe strategie van Metro uit. De Duitse groep wil terug naar de kern en ziet daar ook potentieel in, nu de verkoop van hypermarktketen Real aan X+Bricks in de laatste rechte lijn zit en partner Wumei een meerderheidsbelang neemt in Metro China. Eenmaal die verkopen zijn afgerond, zal 70% van alle omzet afkomstig zijn uit groothandel, met daarin zowel horeca- als grossiersactiviteiten.

 

De vergelijkbare groei in die kernmarkten steeg dan ook met 4,5% in de horecaverkoop en 5,1% bij de retailgroothandel. In totaal steeg de vergelijkbare omzet, nog inclusief China maar zonder Real, met 2,4%. Dat is een record in de voorbije tien jaar, meldt Koch trots, en ziet Metro aan de bovenkant van de eigen jaarprognose uitkomen: de groep ging uit van 1 à 3% groei. Met wisselkoerseffecten inbegrepen ging de totale omzet er met 1,5% op vooruit tot 29,9 miljard euro.

 

Winstgevendheid is de dupe

Wel ging de operationele winst (EBITDA) er met 4,2% op achteruit naar 1,17 miljard euro, al stipt het bedrijf aan dat zonder de overnamekosten van 20 miljoen euro de daling "slechts" 2,6% zou bedragen. De overname in China moet Metro bovendien ongeveer een miljard cash opleveren, en de verkoop van Real nog eens 0,5 miljard.

 

In het komende boekjaar 2019/2020 verwacht de groothandelaar tussen de 1,5% en 3% meer vergelijkbare omzet te boeken. Metro denkt in bijna alle regio’s aan een zelfde ritme te groeien als dit jaar, behalve in Rusland, waar de groep betere marges verwacht ten gevolge van het lopende transformatieplan. Die transformatie zal dan wel 20 à 30 miljoen euro brutowinst kosten, wat tot een ongeveer stabiel EBITDA zou leiden. Metro verwacht volgend jaar daarentegen betere winstgevendheid in Duitsland en West-Europa.