Metro ziet beterschap

Metro ziet beterschap
Shutterstock.com

Het Duitse Metro toont zich tevreden over de resultaten in het derde kwartaal en over de eerste negen maanden van zijn gebroken boekjaar 2017/18. Wel neemt de groep maatregelen op de moeilijke Russische markt. 

 

Groothandel presteert goed

Metro ziet een verbetering van de resultaten in haast alle segmenten en de vergelijkbare omzet steeg dan ook met 0,7% over de eerste negen maanden. De operationele winst daalde wel als gevolg van wisselkoerseffecten en de moeilijke marktomstandigheden in Rusland.

 

De groep wijst op positieve evoluties bij de groothandelsdivisie Metro Wholesale, waar de vergelijkbare omzet met 1% groeide in het derde kwartaal en met 1,2% in de eerste negen maanden. Vooral in Azië en Oost-Europa presteert het bedrijf sterk, net als in Duitsland. In Rusland wist de grossier dank zij ‘gepaste maatregelen’ de omzetdaling te beperken in vergelijking met vorige kwartalen. In België blijft de herstructurering van Makro een prioriteit, in Nederland zijn de resultaten van Metro 'bemoedigend', leren we uit de conference call. 

 

Super- en hypermarktdivisie Real kende een omzetdaling, al ging de onlinebusiness er met 34% op vooruit: online is er nu goed voor 2% van de omzet. De retailer is momenteel wel verwikkeld in een dispuut met de Duitse vakbond Ver.di over een nieuw loonakkoord, dat de loonkosten in lijn moet brengen met die van andere Duitse retailers.

 

Voor het volledige boekjaar verwacht Metro een omzetgroei van minstens 0,5% en een lichte stijging van de operationele winst. Rusland zal het nog even moeilijk blijven hebben, voor Real is er beterschap op komst.