Milcobel zet CEO Koopmans op straat

Milcobel-boeren zetten CEO op straat
Shutterstock.com

Melkcoöperatieve Milcobel heeft zijn topman Peter Koopmans ontslagen. De melkboeren, die eigenaar zijn van de coöperatieve, willen een hogere prijs voor hun melk.

 

Onvrede

Milcobel is de grootste melkinzamelaar van België en verwerkt de ingezamelde melk onder andere tot Brugge-kaas en Inza-melk. De coöperatieve telt 2600 aangesloten boeren.

 

Peter Koopmans was een jaar en negen maanden CEO van het bedrijf, maar de boeren zijn niet tevreden over de prijs die ze krijgen voor hun melk."Het bedrijf heeft de laatste jaren veel veranderingen doorgevoerd om beter te presteren. Maar onze leden vinden dat het sneller moet gaan", zegt woordvoerster Kathleen De Smedt aan De Tijd.

 

Investeringen

Melkbedrijven zijn voor hun prijzen grotendeels afhankelijk van de internationale marktprijzen en de wet van vraag en aanbod, maar ze kunnen ook eigen accenten leggen door bijvoorbeeld te focussen op de productie van meer winstgevende producten of zich te richten op groeimarkten. Koopmans introduceerde de Milcobel-producten onder andere in Azië en investeerde 130 miljoen euro in nieuwe machines om melkpoeder en mozzarella te maken, die winstgevender zijn dan room en boter.

 

Ondanks die inspanningen kon hij de boeren niet overtuigen. Vooral het feit dat de boeren die aangesloten zijn bij Laiterie des Ardennes een hogere prijs kregen voor hun melk, zorgde voor veel ongenoegen.

 

Volgens Eddy Leloup, een directielid van Milcobel, verwerken de Waalse boeren hun melkvet vooral tot boter en niet tot room. "En met de boterprijzen ging het dit jaar beter dan met de roomprijzen. Dat is een tijdelijk fenomeen. Maar de boeren zijn er heel kritisch door geworden geworden en daarom is gebeurd wat gebeurd is", besluit hij.