Miljardair Kretinsky lanceert nieuw bod op Metro

Vlag met Metro logo
Shutterstock.com

Nu topman Olaf Koch zijn vertrek heeft aangekondigd, doet de Tsjechische investeerder Daniel Kretinsky een nieuwe poging om de Duitse foodsevicegrossier Metro in handen te krijgen.

 

Kritiek op beleid

Via zijn investeringsfonds EP Global Commerce doet Kretinsky, die al 29,99% van de aandelen van Metro in handen heeft, een nieuw bod aan de overige aandeelhouders: hij wil 8,48 euro betalen voor een gewoon aandeel en 8,87 euro voor een preferentieel aandeel, meldde hij zondag in een communiqué. Daarmee waardeert hij de foodservicegroep op iets meer dan drie miljard euro. Dat is een onderwaardering, reageert het bedrijf, dat aandeelhouders adviseert om voorlopig niet te bewegen. Maandag ging de beurskoers van Metro meteen hoger.
 

Het bod van Kretinsky volgt kort nadat CEO Olaf Koch onverwacht aankondigde dat hij vroeger dan voorzien afscheid neemt van het bedrijf: hoewel zijn contract in principe nog loopt tot maart 2022, zal hij eind dit jaar al opstappen. Koch hervormde Metro grondig: het concern splitste zijn elektronicadivisie af (met onder andere MediaMarkt), gaf de Chinese markt op en verkocht supermarktketen Real om zich ten volle te concentreren op de groothandelsactiviteiten. Maar Kretinsky spaarde zijn kritiek op het management nooit en eiste onder andere dat de grossier z’n vastgoed zou verkopen.  
 

De Tsjechische investeerder deed al eerder een poging om de controle te verwerven over Metro, maar twee historische aandeelhouders, Beisheim en Meridian, lagen toen dwars. Samen hebben zij iets meer dan 23% van de aandelen. In maart van dit jaar raakte bovendien bekend dat Metro gesprekken voert met de Amerikaanse foodservice-multinational Sysco.