Multinationals gebuisd voor gezonde voeding | RetailDetail

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

Multinationals gezakt voor gezonde voeding
Shutterstock.com

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  


Goed en slecht nieuws

Multinationale voedingsbedrijven hebben een grote impact op de eetgewoonten van miljoenen mensen. Daarom onderzoekt de Global Access to Nutrition Index (ATNI) elke twee jaar hoe de 22 grootste voedingsbedrijven bijdragen tot problemen als overgewicht en ondervoeding. Hoewel veel voedingsmultinationals claimen dat ze hun producten gezonder maken, blijkt uit een analyse van meer dan 23.000 producten in negen landen dat amper één derde van die producten echt gezond mag worden genoemd. De fabrikanten hanteren dus minder strikte definities inzake gezonde voeding. Unilever bijvoorbeeld beweert dat 35% van z’n producten gezond is, terwijl dat volgens het onderzoek slechts 10% is.
 

Nestlé leidt de rangschikking met bovengemiddelde prestaties in alle categorieën van de index en verbetering op de meeste vlakken. Unilever staat op twee, Danone op drie. De grootste vooruitgang boekt FrieslandCampina, dat vier plaatsen stijgt in de ranking, onder andere dankzij een meer verantwoorde marketingstrategie. Negen bedrijven behaalden een score van 5 op 10 of meer, terwijl dat er in 2016 slechts twee waren. De gemiddelde score steeg van 2,5 naar 3,3, maar blijft toch laag.
 

“Er is goed en slecht nieuws”, vindt Executive Director Inge Kauer van de Access to Nutrition Foundation. “We zien dat een aantal bedrijven hun engagement verhogen om verschillende aspecten van de voedselproblematiek aan te pakken, maar fabrikanten moeten hun woorden ook omzetten in daden en duidelijke, verifieerbare doelstellingen formuleren om de gezondheid van hun assortimenten te verbeteren.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.