Minister Muyters zegt nee tegen herstructureringsplan Carrefour

Muyters zegt nee tegen herstructureringsplan Carrefour

Muyters zegt nee tegen herstructureringsplan Carrefour
Shutterstock

Deelstaatminister Philippe Muyters geeft een negatief advies voor het herstructureringsplan van supermarktketen Carrefour. Door dit plan zouden 600 werknemers recht hebben op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), de opvolger van het brugpensioen. De definitieve uitspraak ligt in het kamp van federaal minister Kris Peeters.

 

Verhitte discussies

Begin dit jaar maakte de directie van Carrefour een herstructurering bekend waardoor 1.233 jobs in België op de helling komen te staan. Pas vorige maand kwamen directie en vakbonden tot een akkoord over de geplande hervormingen. Daarin werd bepaald dat de medewerkers van Carrefour mogen kiezen voor het SWT en op brugpensioen kunnen vanaf 56 jaar, maar daar is dus eerst een akkoord voor nodig van de federale overheidsdienst van Werk.

 

Dit leidde al tot verhitte discussies tussen de federale en de gewestelijke minister van werk: Philippe Muyters weigert het SWT te aanvaarden, maar volgens Kris Peeters opereert Carrefour volledig binnen de wet. Ook keurde Muyters in het verleden al dergelijke SWT-regelingen goed. Daarbovenop vindt Peeters dat alle regio’s een bindend advies moeten geven over het SWT, wat op heftige tegenstand botst bij de vlaams-nationalist: volgens Muyters ligt de bevoegdheid van Vlaanderen enkel bij het outplacement dat Carrefour wenst door te voeren.

 

"Foute beslissing"

Desondanks zou Muyters een advies uitspreken, en zoals verwacht is dat advies positief over het voorstel tot outplacement en het herstructureringsplan, maar negatief over het gehele plan van het SWT. Bijna 600 mensen zouden volgens dat plan op brugpensioen mogen gaan: "Een compleet verkeerd signaal in de huidige arbeidsmarkt", vindt Muyters. "Mensen die genieten van het SWT moeten immers niet verplicht op zoek gaan naar een nieuwe job. Een verkeerde beslissing, omdat we momenteel kampen met een schaarste op de arbeidsmarkt."

 

Muyters legt de verantwoordelijkheid nu bij Peeters: volgens de deelstaatminister verklaarde de federale minister dat die zijn negatieve advies zou volgen. Het is dus aan Peeters om de noodzakelijke knopen door te hakken.    

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.