Naar de kassa op afspraak bij Carrefour

Hypermarkt van retailer Carrefour in Frankrijk
Foto: Alexandre Rotenberg / Shutterstock.com

Bij Carrefour kan je voortaan een plaatsje reserveren aan de kassa: in het Franse Villiers-en-Bière test de supermarktketen C'Réservé, een kassa op afspraak. 

 

Tijd om af te rekenen

Vanaf 25 augustus kunnen bewoners van het dorpje nabij Parijs een tijdvak reserveren om af te rekenen aan de kassa. Zo hoeven ze niet in de rij aan te schuiven, luidt de redenering. In 2016 probeerde Carrefour het idee al eens eerder uit, maar consumenten reageerden toen niet erg enthousiast. Gezien de coronacrisis is de tijd nu misschien wel rijp, denkt de directie volgens vakblad LSA.

 

Om C'Réservé te gebruiken, moeten klanten in de winkel een QR-code scannen met hun smartphone. De codes zijn op verschillende plaatsen doorheen de hypermarkt terug te vinden. Vervolgens moeten ze aangeven of ze een mandje of een karretje hebben, en dan kunnen ze een tijdvak aan de kassa kiezen. Om een afspraak te maken, moeten consumenten wel hun naam, achternaam en e-mailadres doorgeven.

 

Een soortgelijk systeem wordt al langer gebruikt bij concurrent Monoprix, al bijft de uitrol beperkt: in zes winkels van de supermarktgroep kunnen klanten sinds 2017 hun eigen afrekenmoment kiezen. De ‘Lineberty’-app waarschuwt klanten ook wanneer het hun beurt is om naar de kassa te gaan. Nog niet klaar? Het is op elk moment mogelijk om de kassa-afspraak te verzetten. Of Carrefour het systeem nu in meerdere vestigingen gaat testen, is nog niet duidelijk.