Naar een wereldwijd verbod op tabakverkoop?

Foto: Spar University

Sigaretten verdwijnen steeds meer uit de winkelrekken. In de Verenigde Staten heeft Beverly Hills als eerste een verbod op tabakverkoop ingesteld, terwijl in Nederland Spar University, Lidl en Kruidvat vrijwillig stoppen met rookwaren.

 

Liever seks dan sigaretten bij Spar University

Bij Kruidvat en Lidl in Nederland zijn binnenkort geen sigaretten meer te vinden, lieten beide retailers eerder al uit eigen beweging weten. Op 31 mei heeft ook Spar University zich bij hen aangesloten: de gemakswinkels op universiteitscampussen bieden niet langer tabakwaren aan, zo maakt de formule bekend met de provocatieve leuze "Stop smoking, start shagging" – te vertalen als “Stop met roken, begin te vrijen”.

 

"Het niet meer verkopen van rookwaren op hogeschool- en universiteitsterreinen past bij een eerste stap richting een rookvrije generatie", meldt Spar University daarover. Steeds meer universiteiten en hogescholen vroegen de keten te stoppen met de verkoop van tabak. Een aantal onder hen streeft er immers naar om tegen augustus 2020 volledig rookvrij te zijn.

 

Geen sigaretten meer in Beverly Hills

In de Verenigde Staten is het de stad Beverly Hills die aan de kar trekt en als eerste gemeente een totaalverbod heeft ingevoerd op de verkoop van tabak. Opvallend is dat ook e-sigaretten eraan moeten geloven, zo bericht RetailWire. De unaniem gestemde regel maakt het vanaf 2021 illegaal om als buurtwinkel, drogisterij, tankstation, kruidenier of supermarkt rookwaren te verkopen.

 

Tegenstanders argumenteren nochtans dat sommige retailers tot 45% van hun maandelijkse omzet zullen kwijtspelen en dat ze klanten zullen verliezen aan buurgemeenten, waar tabak wel nog gewoon te krijgen is. Wel zouden ook nog andere gemeenten in Californië inmiddels soortgelijke maatregelen overwegen.

 

In België is recent een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verkoop van sigaretten en tabak aan jongeren onder de 18 verbiedt. Wanneer die wet in voege zal treden, is echter nog niet bekend.