Nederland is Europa's grootste aardappelproducent

Nederland is Europa's grootste aardappelproducent

Nederland heeft in 2013 één derde van de totale waarde bevroren aardappelproducten in Europa geproduceerd. Daarmee is het de grootste producent van Europa, gemeten in euro's. België neemt de leiding op vlak van hoeveelheid.

85 procent voor export

Nederland verwerkte in totaal 1,4 miljoen kilogram aardappelen en er werd ook nog eens 230 miljoen kilogram ingevoerd. Dat is minder dan in 2012, maar een hogere aardappelprijs zorgde toch voor een stabiele omzet ten opzichte van dat jaar. Van de totale productie is meer dan 85 procent bedoeld voor de export. België verwerkte 60 miljoen kilogram meer dan Nederland en was op vlak van hoeveelheid de grootste producent in Europa.


Nederlanders aten 306 miljoen kilogram diepvriesaardappelen, meer dan 18 kilogram per hoofd van de bevolking. Al de rest was bedoeld voor export, wat een totale omzet van 1,1 miljard euro opleverde. 230 miljoen euro daarvan kwam uit het Verenigd Koninkrijk.

 

In totaal gaat driekwart van de export naar andere Europese landen, waaronder ook Frankrijk en Duitsland belangrijke afnemers zijn. Op de vierde en vijfde plaats staan ietwat verrassend Saoedi-Arabië en Brazilië. Gelukkig voor de aardappeltelers kwam Rusland ook vorig jaar al niet in de top voor.

Tags: