Nederland legt alcoholpromoties aan banden

Shutterstock.com

In Nederland wordt op 1 juli de zogenaamde Alcoholwet van kracht. Retailers zullen vanaf dan nog maximaal 25% korting mogen geven bij de verkoop van alcohol. De nieuwe regeling geldt niet voor de horeca.

 

Misbruik beteugelen

Acties zoals “twee halen, één betalen” zullen vanaf juli niet meer mogelijk zijn, stelt Peter de Wolf van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie. De nieuwe wet verbiedt niet alleen grote kortingen op drank, maar stelt bovendien het doorgeven van alcohol aan minderjarigen strafbaar. De Alcoholwet is dan ook in de eerste plaats bedoeld om alcoholmisbruik bij jongeren tegen te gaan, schrijft NU.

 

Horecazaken zullen wel nog steeds tot 60% korting kunnen geven: de nieuwe strengere regels gelden immers niet voor hen. Wel kunnen gemeenten nog tussenkomen, als ze vinden dat dat nodig is. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland is blij dat dit een lokale bevoegdheid blijft. Ze vindt het ook een goede zaak dat het het doorgeven van alcohol aan minderjarigen strafbaar wordt.

 

Supermarktkoepel CBL is naar eigen zeggen goed voorbereid op de nieuwe wet. "Wat de eventuele gevolgen voor de verkoop op de langere termijn zijn, is (nog) niet te voorspellen", luidt het. De brancheorganisatie trekt zich verder op aan het feit dat er steeds meer alcoholvrij bier verkocht wordt.