Nederlander geeft weer meer uit aan voeding | RetailDetail

Nederlander geeft weer meer uit aan voeding

Nederlander geeft weer meer uit aan voeding

De Nederlandse consument heeft in de eerste helft van het jaar opnieuw meer uitgegeven aan levensmiddelen. De omzet groeide in die periode van 2015 met 1,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van ABN Amro.

Investeren in veranderende trends

"De Nederlandse economie doet het goed. Het herstel wordt breed gedragen en de consumptieve bestedingen nemen weer toe. Dit is ook terug te zien aan de toenemende uitgaven aan levensmiddelen", schrijft de bank in zijn nieuwste sectoranalyse. "Voor de omzetontwikkeling in de voedings- en drankenindustrie is dit ook positief nieuws. Ondanks dat het groeicijfer nog onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar ligt, lijkt de weg omhoog te zijn ingezet."


Ook de bezettingsgraad is opnieuw gestegen naar meer dan 80 procent, maar is daarmee nog lang niet op het niveau van voor de economische crisis. Volgens ABN Amro zijn er de komende jaren wel veel mogelijkheden voor groei, als bedrijven willen inspelen op de veranderende koopgewoontes van de Nederlandse consument.


"Zo zet een aantal trends zich versterkt voort, zoals de vergrijzing, de stijging van het aantal eenpersoons huishoudens en de groeiende behoefte aan een verantwoord eetpatroon. Met nieuwe verpakkingstrends kunnen zij daarnaast tegemoetkomen aan de behoefte aan gemak, bijvoorbeeld door te focussen op eenvoud, eetgemak, draagbaarheid en afgemeten porties", aldus ABN Amro.


Inzetten op online verkoop

Tot slot is ABN Amro van mening dat ondernemers moeten blijven investeren in het online kanaal. "Het online retailkanaal is al een aantal jaren het snelst groeiende segment binnen de afzet voor consumentenproducten. Het gemak waarmee producten afgenomen kunnen worden is voor veel consumenten een uitkomst. Ook op het gebied van voedingsmiddelen wint het online kanaal in toenemende mate aan populariteit."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.

Extra korting voor Amazon Prime-leden bij Whole Foods

17/05/2018

Amazon Prime-leden krijgen een extra korting op honderden producten bij Whole Foods, de supermarktketen die sinds juni in handen is van de Amerikaanse e-commercegigant. Achter de toenadering zit een duidelijke strategie, zeggen specialisten.