Nederlandse belastingroute Starbucks onderzocht door EU | RetailDetail

Nederlandse belastingroute Starbucks onderzocht door EU

Nederlandse belastingroute Starbucks onderzocht door EU

Starbucks ontvangt mogelijk ongeoorloofde staatssteun van de Nederlandse staat, zegt de Europese Commissie. Het bedrijf zou profiteren van een te gunstig belastingvoordeel.

Diepgaand onderzoek

Brussel start daarom een diepgaand onderzoek naar de belastingpraktijken van het Amerikaanse bedrijf en andere multinationals in Nederland. Ook neemt de commissie vergelijkbare constructies in Ierland en Luxemburg onder de loep, zegt Europees commissaris Joaquin Almunia van Mededeling volgens het Algemeen Dagblad.

 

Gezien de krappe overheidsbegrotingen is het buitengewoon belangrijk dat grote multinationals hun eerlijke belastingdeel betalen, zegt Almunia. "Het kan niet zo zijn dat lidstaten een bedrijf toestaan minder belasting te betalen dan zij zouden moeten doen als de belastingregels eerlijk en niet-discriminerend worden toegepast."

 

In Ierland zou computergigant Apple profiteren van een mogelijk te gunstig belastingtarief. Een financiële dochter van autofabrikant Fiat wordt in Luxemburg onder de loep genomen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.