Nederlandse belastingroute Starbucks onderzocht door EU | RetailDetail

Nederlandse belastingroute Starbucks onderzocht door EU

Nederlandse belastingroute Starbucks onderzocht door EU

Starbucks ontvangt mogelijk ongeoorloofde staatssteun van de Nederlandse staat, zegt de Europese Commissie. Het bedrijf zou profiteren van een te gunstig belastingvoordeel.

Diepgaand onderzoek

Brussel start daarom een diepgaand onderzoek naar de belastingpraktijken van het Amerikaanse bedrijf en andere multinationals in Nederland. Ook neemt de commissie vergelijkbare constructies in Ierland en Luxemburg onder de loep, zegt Europees commissaris Joaquin Almunia van Mededeling volgens het Algemeen Dagblad.

 

Gezien de krappe overheidsbegrotingen is het buitengewoon belangrijk dat grote multinationals hun eerlijke belastingdeel betalen, zegt Almunia. "Het kan niet zo zijn dat lidstaten een bedrijf toestaan minder belasting te betalen dan zij zouden moeten doen als de belastingregels eerlijk en niet-discriminerend worden toegepast."

 

In Ierland zou computergigant Apple profiteren van een mogelijk te gunstig belastingtarief. Een financiële dochter van autofabrikant Fiat wordt in Luxemburg onder de loep genomen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.