Nederlandse bezorger klaagt Deliveroo aan | RetailDetail

Nederlandse bezorger klaagt Deliveroo aan

Nederlandse bezorger klaagt Deliveroo aan
Shutterstock

De Nederlandse maaltijdbezorger Sytze Ferwerda sleept Deliveroo voor de rechter. Hij pikt het niet dat hij vanaf 1 februari enkel nog aan de slag kan als zelfstandige en wil het bedrijf zo verplichten ook vaste contracten te gebruiken.

 

“Nieuwe boeven”

Ferwerda vindt dat hij onder het nieuwe systeem eigenlijk schijnzelfstandige wordt. Zo is hij in dat geval niet langer zeker van een inkomen, wanneer hij bijvoorbeeld na een aanrijding niet meer kan werken.

 

Het geld voor de rechtszaak kwam er dankzij een crowdfundingscampagne van de PvdA. “Deliveroo zijn de nieuwe boeven. Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Alle risico's voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo”, zegt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk aan het AD. Van Dijk hoopt dat een rechter zal oordelen dat Deliveroo voor een vast inkomen, een verzekering bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte moet voorzien. “Dat zou ook een duidelijk signaal zijn naar alle andere bedrijven die vergelijkbare plannen hebben: dit mag niet.”

 

Deliveroo laat in een reactie verstaan dat de bezorgers net “heel tevreden zijn met deze nieuwe vorm van flexibel werk en dat er steeds meer bezorgers bij komen.” Het voegt er wel aan toe dat het op zoek is naar manieren om de bezorgers meer zekerheid te kunnen bieden.

 

Ook in België acties

Ook in België zijn de koeriers niet te vinden voor de nieuwe plannen van Deliveroo. De komende dagen wordt er dan ook heel wat actie gevoerd, onder andere aan het kabinet van minister van Werk Kris Peeters.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.