Nederlandse fruittelers blijven lijden onder Russisch embargo

Nederlandse fruittelers blijven lijden onder Russisch embargo

De Nederlandse fruittelers maken zich voor het derde jaar op rij klaar voor een rampjaar. Door het handelsembargo tegen Rusland hebben ook zij immers last van dalende prijzen, omwille van een overvloed op de Europese markt.

 

Structureel probleem

Rusland is een belangrijk exportland voor de Nederlandse fruittelers. Voor de perentelers was het zelfs de grootste buitenlandse markt. Normaal gaan er elk jaar ongeveer 60 miljoen kilo peren die richting uit.

 

De appeltelers ondervinden dan weer indirect last van het handelsembargo. Zelf exporteerden ze niet zoveel naar Rusland, maar uit andere landen komen er nu wel appels op de markt die normaal aan Rusland worden verkocht, waardoor ook voor de Nederlandse telers de prijs daalt.

 

Steeds meer Nederlandse fruittelers komen dan ook in de problemen. “Elke ondernemer draait wel eens een slecht jaar, maar dit is structureel”, aldus Ad Klaassen, secretaris van GroentenFruit Huis. “Mensen die nooit klagen, doen dat nu wel. Op dat moment ga ik me zorgen maken.”

 

Momenteel is er ook nog geen alternatief voor de Russische markt, vooral omdat het jaren duurt om zo’n nieuwe markt te ontwikkelen naar het niveau van Rusland. GroentenFruit Huis schat de omzetschade voor de sector op 100 tot 125 miljoen euro per jaar, zolang het embargo tegen Rusland blijft lopen. Het pleit er dan ook voor om zo snel mogelijk terug handel te drijven met Rusland.