Nederlandse fruittelers blijven lijden onder Russisch embargo

Nederlandse fruittelers blijven lijden onder Russisch embargo

Nederlandse fruittelers blijven lijden onder Russisch embargo
http://www.shutterstock.com/pic-219503161/

De Nederlandse fruittelers maken zich voor het derde jaar op rij klaar voor een rampjaar. Door het handelsembargo tegen Rusland hebben ook zij immers last van dalende prijzen, omwille van een overvloed op de Europese markt.

 

Structureel probleem

Rusland is een belangrijk exportland voor de Nederlandse fruittelers. Voor de perentelers was het zelfs de grootste buitenlandse markt. Normaal gaan er elk jaar ongeveer 60 miljoen kilo peren die richting uit.

 

De appeltelers ondervinden dan weer indirect last van het handelsembargo. Zelf exporteerden ze niet zoveel naar Rusland, maar uit andere landen komen er nu wel appels op de markt die normaal aan Rusland worden verkocht, waardoor ook voor de Nederlandse telers de prijs daalt.

 

Steeds meer Nederlandse fruittelers komen dan ook in de problemen. “Elke ondernemer draait wel eens een slecht jaar, maar dit is structureel”, aldus Ad Klaassen, secretaris van GroentenFruit Huis. “Mensen die nooit klagen, doen dat nu wel. Op dat moment ga ik me zorgen maken.”

 

Momenteel is er ook nog geen alternatief voor de Russische markt, vooral omdat het jaren duurt om zo’n nieuwe markt te ontwikkelen naar het niveau van Rusland. GroentenFruit Huis schat de omzetschade voor de sector op 100 tot 125 miljoen euro per jaar, zolang het embargo tegen Rusland blijft lopen. Het pleit er dan ook voor om zo snel mogelijk terug handel te drijven met Rusland.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.