Nederlandse fruittelers blijven lijden onder Russisch embargo

Nederlandse fruittelers blijven lijden onder Russisch embargo

Nederlandse fruittelers blijven lijden onder Russisch embargo
http://www.shutterstock.com/pic-219503161/

De Nederlandse fruittelers maken zich voor het derde jaar op rij klaar voor een rampjaar. Door het handelsembargo tegen Rusland hebben ook zij immers last van dalende prijzen, omwille van een overvloed op de Europese markt.

 

Structureel probleem

Rusland is een belangrijk exportland voor de Nederlandse fruittelers. Voor de perentelers was het zelfs de grootste buitenlandse markt. Normaal gaan er elk jaar ongeveer 60 miljoen kilo peren die richting uit.

 

De appeltelers ondervinden dan weer indirect last van het handelsembargo. Zelf exporteerden ze niet zoveel naar Rusland, maar uit andere landen komen er nu wel appels op de markt die normaal aan Rusland worden verkocht, waardoor ook voor de Nederlandse telers de prijs daalt.

 

Steeds meer Nederlandse fruittelers komen dan ook in de problemen. “Elke ondernemer draait wel eens een slecht jaar, maar dit is structureel”, aldus Ad Klaassen, secretaris van GroentenFruit Huis. “Mensen die nooit klagen, doen dat nu wel. Op dat moment ga ik me zorgen maken.”

 

Momenteel is er ook nog geen alternatief voor de Russische markt, vooral omdat het jaren duurt om zo’n nieuwe markt te ontwikkelen naar het niveau van Rusland. GroentenFruit Huis schat de omzetschade voor de sector op 100 tot 125 miljoen euro per jaar, zolang het embargo tegen Rusland blijft lopen. Het pleit er dan ook voor om zo snel mogelijk terug handel te drijven met Rusland.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.