Nederlandse groenten omzeilen Russische boycot via Turkije

Nederlandse groenten omzeilen Russische boycot via Turkije

Rusland mag dan wel een boycot hebben uitgevaardigd tegen groenten en fruit uit het Westen, dat houdt Nederlandse telers niet tegen om die producten via een omweg toch het land in te smokkelen.

'Made in Turkey'

Een aantal bedrijven versturen immers hun groenten in blanco kistjes naar Turkije, waar ze het label 'Made in Turkey' krijgen opgeplakt. Vervolgens worden ze op het transport gezet naar Rusland, waar ze dus nietsvermoedend toch Nederlandse groenten kopen en eten. Ook Spaanse boeren zouden etiketten vervalsen, door hun producten via Marokko te verschepen.

 

De gebruikte methode is wel verboden, want de herkomst van voeding moet altijd perfect te achterhalen zijn. Veel telers nemen echter toch het risico, omdat ze anders wel eens kopje onder zouden kunnen gaan: sommige exporteurs verschepen tot 80 procent van hun waren naar Rusland. Nederlandse boeren exporteerden vorig jaar voor 180 miljoen euro fruit en groenten naar Rusland, maar dat is sinds de Russische boycot onmogelijk geworden.

 

Ondertussen heeft het ministerie van Economische Zaken wel de controles opgevoerd. Zij willen dergelijke praktijken kost wat kost vermijden, omdat het tot grote imagoschade kan leiden als ontdekt wordt dat er gesjoemeld is met etiketten. Wie betrapt wordt kan een boete krijgen tot 4.250 euro.

Tags: