Nederlandse Mega Food Stunter verleidt ook Belgen

100 kilogram diepvriesproducten voor 100 euro: met deze aanbieding trekken vrachtwagens van Mega Food Stunter al een tijd door Nederland, en sinds kort ook door Vlaanderen. Het gaat om overschotten en afgekeurde producten.

 

Verrassingspakket

Mega Food Stunter begon in 2013 in Nederland als een keten van goedkope diepvrieswinkels, maar al in 2014 ging het bedrijf met toen achttien winkels failliet. Daarna nam de prijsvechter een doorstart met trucks die doorheen het land trekken: consumenten kunnen via de website van de onderneming een ‘verrassingspakket’ reserveren van 100 kilo voor 100 euro. De samenstelling daarvan wisselt voortdurend, maar het aanbod bestaat vooral uit vlees, broodjes, pizza’s, aardappelproducten en ijs – zelden of nooit groenten. De winkelwaarde van zo’n pakket zou ongeveer 400 euro bedragen.

 

“Wij kopen in heel Europa, vooral West-Europa, etenswaren op bij producenten die ze niet kwijt kunnen aan supermarkten”, verklaart zaakvoerder Arie de Bock aan Gazet van Antwerpen. Het gaat bijvoorbeeld om producten die verkeerd verpakt werden of dicht bij de houdbaarheidsdatum zitten. De ondernemer argumenteert dat zijn initiatief voedselverspilling tegengaat en inspeelt op toenemende armoede.

 

Omdat de truck in Maastricht geregeld Belgische klanten aantrof, nam De Bock het besluit om de grens over te steken. Op 25 september doet de truck Mechelen, Vilvoorde, Aalst en Dendermonde aan, op 29 september is het de beurt aan Turnhout, Geel, Beringen, Hasselt en Genk, op 3 oktober komt hij naar Berlaar, Sint-Niklaas, Destelbergen en Antwerpen.