Nestlé verliest nieuwe veldslag in KitKat-oorlog

Nestlé verliest nieuwe veldslag in KitKat-oorlog

Nestlé verliest nieuwe veldslag in KitKat-oorlog

Al tien jaar lang probeert chocoladeproducent Nestlé, maker van de KitKat-snack, concurrenten te verbieden om soortgelijke chocoladesnacks op de markt te brengen. In een tiental landen is dat al gelukt, maar in het Verenigd Koninkrijk beten de Zwitsers weer in het zand.

Ook Britse rechter zegt “No way!”

Nestlé vindt dat de vorm van zijn KitKat-snack zo uniek is dat het een alleenrecht claimt op de productie en de verkoop ervan. De naam ‘KitKat’ en de rode verpakking zijn al langer beschermd door een ‘trademark’, maar de vorm is dat niet. En dat komt doordat in Noorwegen al sinds 1937 een soortgelijke reep op de markt is, die luistert naar de naam Kvikk Lunsj ('Snelle Lunch').

 

Gisteren werd Nestlé ook door het Britse Hof van Beroep in het ongelijk gesteld in een zaak tegen Cadbury, het Britse chocolademerk dat eigendom is van Leo-producent Mondelez. Volgens de Britse rechter is de vorm van de met chocolade bedekte wafel “niet inherent onderscheidend”. Klanten gaan bij aankoop voort op de rode verpakking en de naam, niet op de vorm van de snack.

 

Nestlé kondigde al meteen aan in te beroep zullen gaan tegen de uitspraak. De Zwitsers weten zich gesterkt door een uitspraak van het Hof van Justitie over het onderscheidend vermogen van het merk KitKat in minstens tien EU-landen, waaronder Nederland. Voor vier andere landen (België, Griekenland, Ierland en Portugal) geldt dit echter niet, zo oordeelde het Hof in december. Ook tegen die laatste uitspraak tekende Nestlé trouwens beroep aan. Het ziet er dus naar uit dat de oorlog nog wel even zal duren.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Britten kunnen kassaloos shoppen bij Sainsbury’s

14/08/2018

Ook bij de Britse supermarktketen Sainsbury’s loopt nu een proefproject met mobiel scannen en betalen: met behulp van hun smartphone kunnen klanten boodschappen doen zonder langs de kassa te hoeven.

HelloFresh gaat toch nog niet voor winst

14/08/2018

Hoewel HelloFresh winst had beloofd voor het einde van dit jaar, geeft de leverancier van maaltijdboxen nu toch de voorkeur aan nieuwe investeringen. Na een sterk tweede kwartaal gaat het bedrijf voor extra groei in de Verenigde Staten.

United Petfood blijft op overnamepad

09/08/2018

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.

AB InBev wil Afrika aan de drank krijgen

09/08/2018

Het groeipotentieel van AB InBev ligt in Afrika. De brouwerij heeft hoge verwachtingen van het continent: de welvaart en de bevolking, die steeds vaker een biertje lust, groeien er snel. 

Lidl stelt auto’s ter beschikking van shoppers

08/08/2018

“Je eigen wagen voor inkopen”, zo stelt Lidl zijn nieuwe autodeeldienst voor. In samenwerking met Mazda kan je in Duitsland weldra autodelen vanop de parking van Lidl-supermarkten. 

Lagere omzet, hogere winst voor Ahold Delhaize

08/08/2018

Terwijl de omzet van Ahold Delhaize onder druk staat in de Verenigde Staten, bevestigt Delhaize in België de positieve trend die in het eerste kwartaal werd ingezet, met dank aan de tovergroentjes. Online ligt de groep op koers.