New York verbiedt kassaloze winkels

New York verbiedt kassaloze winkels
Shutterstock.com

Het stadsbestuur van New York heeft bijna unaniem een wet goedgekeurd die het strafbaar maakt om geen cash geld te aanvaarden. Elke retailer weigert dat te doen, kan een aanzienlijke boete krijgen.

 

Grote meerderheid

De wet kwam er op initiatief van raadslid Ritchie Torres en werd aangenomen met een overweldigende meerderheid van 43 tegen 3. Vooraleer de wetgeving in de praktijk wordt omgezet, moet ze wel nog het fiat krijgen van burgemeester Bill De Blasio. Die sprak zich voor de stemming wel al positief uit over "de intentie" van de wet.

 

Met het verbod wil het stadsbestuur tegemoet komen aan shoppers met een laag inkomen, die vaak geen kredietkaart of zelfs maar een bankrekening hebben. "Consumenten moeten het recht hebben om te kiezen of ze contant willen betalen of niet", citeert Charged raadslid Torres.

 

Vorig jaar voerden het nabijgelegen New Jersey, Philadelphia en San Francisco ook al soortgelijke wetgeving in. Daardoor werden de kassaloze Amazon Go-filialen verplicht om daar ook contante betalingen te accepteren.