Nieuw vleesschandaal treft supermarkten

Nieuw vleesschandaal treft supermarkten
De Nederlandse supermarktketens Dekamarkt, Deen en Vomar hebben mogelijk te maken met een nieuw vleesschandaal. Toeleverancier Van Hattem Vlees wordt ervan verdacht paardenvlees te hebben verwerkt in aan de supermarkt geleverde rundvleesproducten.

Paardenvlees in rundvleessnippers

Dat meldt het televisieprogramma Eén Vandaag. Ook andere klanten van Van Hattem Vlees uit Dodewaard hebben mogelijk illegaal vlees ontvangen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwam de zaak op het spoor tijdens een strafrechtelijk onderzoek. Daarbij werd dna van paardenvlees aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers. Daarnaast zou ook de administratie van de onderneming niet op orde zijn. De voedselwaakhond eist nu opheldering over de herkomst van het vlees en blokkeert de partijen voorlopig.


Daarmee wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het uitdijende dossier rond fraude met vlees dat vorig jaar op gang kwam, nadat bij een routinecontrole in Ierland voor het eerst sporen van paardenvlees werden aangetroffen in rundvleesproducten. Deze zaak breidde zich daarna als een olievlek uit over Europa, waarbij in Nederland vooral vleesleverancier Willy Selten onder vuur kwam te liggen. Recent werd een dochter van grootleverancier Vion er nog op betrapt regulier vlees te hebben verkocht onder de noemer biologisch. Deze onderneming staat sindsdien onder verscherpt toezicht.

Tags: