Nieuw vleesschandaal treft supermarkten | RetailDetail

Nieuw vleesschandaal treft supermarkten

Nieuw vleesschandaal treft supermarkten
De Nederlandse supermarktketens Dekamarkt, Deen en Vomar hebben mogelijk te maken met een nieuw vleesschandaal. Toeleverancier Van Hattem Vlees wordt ervan verdacht paardenvlees te hebben verwerkt in aan de supermarkt geleverde rundvleesproducten.

Paardenvlees in rundvleessnippers

Dat meldt het televisieprogramma Eén Vandaag. Ook andere klanten van Van Hattem Vlees uit Dodewaard hebben mogelijk illegaal vlees ontvangen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwam de zaak op het spoor tijdens een strafrechtelijk onderzoek. Daarbij werd dna van paardenvlees aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers. Daarnaast zou ook de administratie van de onderneming niet op orde zijn. De voedselwaakhond eist nu opheldering over de herkomst van het vlees en blokkeert de partijen voorlopig.


Daarmee wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het uitdijende dossier rond fraude met vlees dat vorig jaar op gang kwam, nadat bij een routinecontrole in Ierland voor het eerst sporen van paardenvlees werden aangetroffen in rundvleesproducten. Deze zaak breidde zich daarna als een olievlek uit over Europa, waarbij in Nederland vooral vleesleverancier Willy Selten onder vuur kwam te liggen. Recent werd een dochter van grootleverancier Vion er nog op betrapt regulier vlees te hebben verkocht onder de noemer biologisch. Deze onderneming staat sindsdien onder verscherpt toezicht.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.