Nieuwe cao bij Belgische brouwerijen AB InBev | RetailDetail

Nieuwe cao bij Belgische brouwerijen AB InBev

Nieuwe cao bij Belgische brouwerijen AB InBev
Shutterstock

Bij de brouwerijen van AB InBev in Leuven, Jupille en Hoegaarden is een einde gekomen aan de onrusten, nu de vakbonden en de directie een akkoord hebben bereikt over een deel van de nieuwe cao voor de medewerkers.

Acties afgeblazen

In de nieuwe cao zal de inkomens- en werkzekerheidsgarantie in geval van een herstructurering verbeterd worden, leerde De Tijd. In het nieuwe akkoord krijgt wie ontslagen wordt om economische redenen de eerste twee jaar 36 maanden loon uitbetaald. In het derde jaar zijn dat nog 24 maanden. In de huidige cao daalde dat al in het tweede jaar naar 24 maanden en in het derde jaar naar 18 maanden.

 

Daarmee zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de komende drie jaar nog niet afgerond, maar een akkoord over dit punt was een voorwaarde voor verdere onderhandelingen. In dat opzicht werden er vorige week ook al acties gehouden aan de drie brouwerijen en indien er geen akkoord was gevonden, zouden er deze week nog acties zijn gevolgd.

 

“Het bedrijf maakt miljarden euro winst, maar ze willen hun werknemers niet belonen. Integendeel, ze willen ons zelfs nog voordelen afnemen. En dit is eigenlijk de druppel. De werkdruk is zo hoog terwijl er geen werkzekerheid is”, klonk het toen bij de vakbonden. Deze week zal er verder onderhandeld worden over de rest van de cao.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.