Nieuwe groei AB InBev bevlekt met dreigende boete

Foto: LunaseeStudios / Shutterstock.com

AB InBev knoopt weer aan met groei: na jaren van stagnatie, ging de omzet er in het eerste kwartaal licht op vooruit. Ondertussen dreigt EU-commissaris Margrethe Vestager echter met een boete: de biergigant zou in België misbruik maken van zijn macht.

 

Wisselkoersen bevlekken forse groei

AB InBev wist in het voorbije eerste kwartaal te groeien, met dank aan het late carnaval dat vooral in Brazilië een mooie omzettoename opleverde. Ook het economisch herstel op de Braziliaanse markt zorgde mee voor een omzetgroei van 5,9% in Zuid-Amerika. Het continent blijft daarmee van groot belang voor de brouwerijgroep.

 

Ondanks een duidelijke volumegroei breken de wisselkoerseffecten AB InBev echter zuur op: uiteindelijk klokte de omzet af op 12,59 miljard dollar, wat minder was dan de behaalde 13,09 miljard dollar in het nochtans zwakke eerste kwartaal van 2018. Oorzaak zijn vooral de koersen van de Braziliaanse real en de Zuid-Afrikaanse rand die dit jaar naar beneden vielen. Alleen al die wisselkoerseffecten kostten de brouwerijreus 1,1 miljard dollar aan omzet.

 

De winst zou zelfs met 8,2% zijn gestegen op organische basis, maar daar pakten de negatieve wisselkoerseffecten ruim een half miljard dollar vanaf. Zo kwam de brutobedrijfswinst uit 4,99 miljard dollar, ten aanzien van 5,12 miljard dollar een jaar eerder. Ook hogere grondstofprijzen, waaronder van aluminium en gerst, drukten op de winst. Netto steeg de winst wel sterk: van 1,44 miljard dollar naar 2,52 miljard dollar.

 

In Azië naar de beurs

AB InBev maakt tegelijkertijd bekend dat het zijn Aziatische afdeling apart naar de beurs wil brengen. Hier deden al langer geruchten de ronde over, maar nu bevestigt ook CEO Carlos Brito dat een minderheidsbelang van de biergigant naar de beurs van Hong Kong zal worden gebracht. 

 

De beursgang zou de deur openzetten voor een verdere consolidatie op de Aziatische markt en dus voor verdere overnames, zegt CFO Felipe Dutra tegenover Bloomberg. Vooral wil de producent van onder meer Stella Artois en Budweiser op die manier zijn hoge schuldenlast afbouwen, waarvoor het bedrijf al een tijdje kritiek krijgt. 

 

Boete in “een niet zo verre toekomst”

Nog kritiek krijgt AB InBev te verduren van Margrethe Vestager, Europees Commissaris voor Mededinging. Vestager, die bekend werd omdat ze eerder al Google aanpakte, dreigt ermee dat de bierproducent in “een niet zo verre toekomst” een boete boven het hoofd hangt. De Europese Commissie voert sinds eind 2017 onderzoek naar machtsmisbruik vanwege AB InBev op de Belgische markt. De brouwer met hoofdkantoren in Leuven zou de import van de eigen bierproducten uit Nederland en Frankrijk, waar de bieren van AB InBev goedkoper werden aangeboden, hebben tegengehouden.

 

Pogingen om tot een schikking te komen, lijken tot nu toe op niks te zijn uitgedraaid, want Vestager laat optekenen dat AB InBev nog niet meteen maar mogelijk wel in de nabije toekomst een boete boven het hoofd hangt.