Nils van Dam is nieuwe CEO Milcobel

Nils van Dam is nieuwe CEO Milcobel
Foto Milcobel

Milcobel heeft een nieuwe topman: Nils van Dam staat voor de uitdaging om de grootste zuivelcoöperatie van België toekomstbestendig te maken. Een betere melkprijspositie is één van de ambities.

 

Te lage melkprijzen

Het zuivelbedrijf haalt met Van Dam een doorwinterd manager aan boord, met meer dan dertig jaar ervaring in de voedingsindustrie. Hij vervulde internationale managementfuncties bij grote bedrijven als AB InBev, Unilever en Scopernia en was ook lid van het bureau van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, waar hij de strategie "Small Country, Great Food" mee vormgaf.

 

De nieuwe topman krijgt duidelijke opdrachten mee van de raad van bestuur: maximale waardecreatie realiseren voor de leden-melkveehouders, zowel in de melkprijs als in de bedrijfs- of aandeelhouderswaarde; de Milcobel Groep verder ontwikkelen tot een performante, solide en efficiënte onderneming; en een toekomststrategie uitwerken onder de noemer "2025 en verder".

 

De uitdaging is niet min: Milcobel slaagt er al enkele jaren niet in om goede melkprijzen te verkrijgen voor zijn leden. De coöperatie betaalde van alle grote Europese zuivelbedrijven in maart zelfs de laagste melkprijs, meldde Landbouwleven onlangs. Het bedrijf focuste te veel op de mozzarellamarkt, en die is ingestort.

 

Veelzijdige manager

Dirk Ryckaert, voorzitter van Milcobel, spreekt zijn vertrouwen uit: "Met Nils brengen we een zeer veelzijdige manager aan boord, die de juiste capaciteiten heeft om samen met het management en alle medewerkers de noodzakelijke veranderingsprocessen verder vorm te geven en te realiseren. Als raad van bestuur verwachten we dat deze noodzakelijke veranderingen snel worden doorgevoerd om de melkprijspositie en de winstgevendheid van onze coöperatie te verbeteren en investeringen uit het verleden sneller te laten renderen."

 

"Ik ben vereerd om een van de grootste Belgische voedingsbedrijven te mogen leiden en ik ben ervan overtuigd dat we samen Milcobel kunnen ontwikkelen tot een efficiënte en toekomstgerichte zuivelcoöperatie", besluit Van Dam.