Nog steeds geen alternatief voor Russisch embargo

Nog steeds geen alternatief voor Russisch embargo

Nog steeds geen alternatief voor Russisch embargo
http://www.shutterstock.com/pic-219503161/

Een aantal Belgische producenten is er nog steeds niet in geslaagd om alternatieve afzetmarkten te vinden voor Rusland, twee jaar nadat het handelsembargo met het land werd ingevoerd. Rusland was dan ook bijzonder belangrijk voor België.

 

Flinke prijsdalingen

België was tot voor het embargo de op zes na grootste exporteur naar Rusland, goed voor een bedrag van 281 miljoen euro. Onder andere appelen, peren, varkensvlees, melkpoeder en tomaten werden in grote getale uitgevoerd naar het land.

 

Dat heeft een sterke invloed gehad op de prijzen van die producten. Zo berekende de Boerenbond dat de prijs van peren sinds de invoering van het embargo met 23,2 procent is gedaald, die van appelen met 27,7 procent, varkensvlees is 19,3 procent goedkoper, melk 36,3 procent en ook de prijs van tomaten daalde met 23,5 procent.

 

Het is dan ook geen verrassing dat een aantal van die producten minder worden geëxporteerd. Zo daalde de export van appelen met 7,3 procent en die van melkpoeder zelfs met 9,2 procent. De export van peren steeg dan wel met 0,6 procent, maar daar werd dus ook flink ingeboet op de prijzen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.