Nog steeds geen alternatief voor Russisch embargo

Nog steeds geen alternatief voor Russisch embargo

Nog steeds geen alternatief voor Russisch embargo
http://www.shutterstock.com/pic-219503161/

Een aantal Belgische producenten is er nog steeds niet in geslaagd om alternatieve afzetmarkten te vinden voor Rusland, twee jaar nadat het handelsembargo met het land werd ingevoerd. Rusland was dan ook bijzonder belangrijk voor België.

 

Flinke prijsdalingen

België was tot voor het embargo de op zes na grootste exporteur naar Rusland, goed voor een bedrag van 281 miljoen euro. Onder andere appelen, peren, varkensvlees, melkpoeder en tomaten werden in grote getale uitgevoerd naar het land.

 

Dat heeft een sterke invloed gehad op de prijzen van die producten. Zo berekende de Boerenbond dat de prijs van peren sinds de invoering van het embargo met 23,2 procent is gedaald, die van appelen met 27,7 procent, varkensvlees is 19,3 procent goedkoper, melk 36,3 procent en ook de prijs van tomaten daalde met 23,5 procent.

 

Het is dan ook geen verrassing dat een aantal van die producten minder worden geëxporteerd. Zo daalde de export van appelen met 7,3 procent en die van melkpoeder zelfs met 9,2 procent. De export van peren steeg dan wel met 0,6 procent, maar daar werd dus ook flink ingeboet op de prijzen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.