Nutella-tekort dreigt door staking

Foto: SSokolov / Shutterstock.com

Door een staking in ’s werelds grootste Nutella-fabriek dreigen tekorten van de chocoladepasta te ontstaan. Al ruim een week blokkeren stakers de fabriek in het Franse Villers-Écalles, waar een kwart van alle smeerpasta wordt gemaakt.

 

Nog maar een productielijn

Al sinds 27 mei blokkeren stakende arbeiders de in- en uitgangen van de fabriek van Ferrero in het Noord-Franse Villers-Écalles: er is in die week tijd geen vrachtwagen binnen- of buiten kunnen rijden, bevestigen de vakbonden aan de Britse krant The Guardian. Momenteel beginnen de ingrediënten dan ook op te raken, waardoor al drie productielijnen buiten gebruik zijn gesteld. Slechts een van de vier productielijnen van de smeerpasta is nog actief, terwijl er ook al een weeklang geen Kinder Bueno meer van de band is gerold. 

 

Toch zou de meerderheid van de ongeveer 400 medewerkers in de fabriek nog aan de slag zijn. Volgens vakbond Force Ouvrière gaat het om 160 stakers. Het is dan ook de prioriteit van de directie om de werkwillige medewerkers te beschermen, klinkt het in een verklaring. Het management noemt de blokkade illegaal en dreigt ermee de politie erbij te halen. Er zouden sinds maandag ook zware boetes – tot duizend euro per uur en persoon – boven het hoofd hangen van wie de toegang verspert.

 

De stakers eisen een loonsverhoging van 4,5% en een bonus van 900 euro. Tot nu toe stemt de directie slechts in met een loonopslag van 0,4%. Het management beticht de vakbonden er evenwel van ook het overleg te blokkeren.