Omzet Oetker lager door verkoop rederij

Omzet Oetker lager door verkoop rederij
Shutterstock.com

De omzet van voedingsconcern Dr.Oetker lag afgelopen jaar beduidend lager dan in 2017. Dat komt wel vooral door de verkoop van rederij Hamburg Süd.

 

Goed jaar

De opbrengsten van de Oetker Gruppe kwamen in 2018 uit op 7,14 miljard euro, tegenover 11,6 miljard euro een jaar eerder. De forse daling is het rechtstreeks gevolg van de verkoop van rederij Hamburg Süd aan de Deense sectorgenoot Maersk Line in november 2017. De overige activiteiten van Dr. Oetker kenden immers een goed jaar: ondanks negatieve wisselkoerseffecten was er een gemiddelde organische omzetgroei van 5%. Het concern nam ook diverse bedrijven over, waarvan cavaproducent Freixenet wellicht het bekendste is.

 

Voeding is goed voor 48,5% van de omzet, gevolgd door bier en non-alcoholische dranken (30,5%) en wijn en cava (11,4%). De rest komt uit uiteenlopende andere activiteiten. Duitsland is de belangrijkste markt voor het bedrijf, waar het meer dan de helft van zijn inkomsten haalt.

 

Dr. Oetker ziet de rest van 2019 met vertrouwen tegemoet: het concern houdt wel rekening met duurdere grondstoffen, maar die zullen slechts een beperkt effect hebben op de resultaten. Verder voorziet het bedrijf 425 miljoen euro voor nieuwe investeringen, waarvan de helft voor de voedseldivisie.