Omzet supermarkten groeide 2,3% in 2013 | RetailDetail

Omzet supermarkten groeide 2,3% in 2013

Omzet supermarkten groeide 2,3% in 2013

De sector van de Nederlandse supermarkten zag zijn omzet in 2013 met 2,3 procent stijgen ten opzichte van 2012. Samen waren ze goed voor een omzet van 33,33 miljard euro, zegt marktonderzoeker GfK.

Groei te danken aan hogere prijzen

De groei is vooral te danken aan hogere prijzen, bij onder andere groenten. Ook de hogere accijnzen en de btw-verhoging hebben hun rol gespeeld in de omzetstijging. Gemiddeld gaf een klant per bezoek 1,7 procent meer uit. Het gemiddeld aantal bezoekers steeg dan weer met 0,6 procent ten opzichte van 2012.

 

Naarmate het jaar vorderde, vlakte de omzetgroei wel steeds meer af. Vanaf de maanden maart en april was er steeds sprake van een kleine omzetgroei, maar in november daalde de omzet voor de eerste keer in 2013, met 0,6 procent.

 

Ook op het einde van het jaar waren de verkopen lager dan vorig jaar. In de laatste twee weken van het jaar hadden de supermarkten een gemiddelde omzet van 730 miljoen euro per week, een daling van 0,3 procent ten opzichte van 2012. Eerste en tweede kerstdag lokten dan wel weer veel volk:  "Doordat er meer winkels open waren, zijn dat er beduidend meer dan vorig jaar", aldus Joop Holla van GfK aan ANP.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.