Ter Beke keert gul dividend uit

Omzet Ter Beke rondt kaap 500 miljoen

Omzet Ter Beke rondt kaap 500 miljoen
Shutterstock

Ter Beke rondt voor het eerst de kaap van een half miljard omzet en dat viert de Belgische voedingsgroep met een hogere winstuitkering per aandeel. Dat het bedrijf opnieuw een schuldenlast opbouwt, kan het optimisme alvast niet drukken.

 

Overnames kleuren de cijfers

Ter Beke trekt resoluut de kaart van groei via overnames, en met resultaat: de totale omzet van de groep, die intussen aandelen heeft in Stefano Toselli, KK Fine Foods en Offerman, groeide met 21,5% tot 508,6 miljoen euro. De sterke groeicijfers dankt het voedingsbedrijf uit Waarschoot voornamelijk aan de nieuwe dochterondernemingen.

 

Zo realiseerde Ter Beke maar liefst 58% meer omzet binnen de afdeling bereide gerechten, al valt dat cijfer terug tot een bescheidenere 6,4% als de overgenomen bedrijven buiten het plaatje gehouden worden. Voor de verkoop van vleeswaren zag het bedrijf zijn omzet stijgen met 6,4%, waarvan ongeveer de helft te danken is aan het overgenomen Offerman.

 

Hoger dividend

Ondanks een dalende winstmarge op charcuterie, het gevolg van concurrentie en prijsstijgingen voor grondstoffen, liet Ter Beke mooie cijfers optekenen voor zowel de brutowinst (+1,8% tot 38,4 miljoen euro) als de nettowinst (+36,4% tot 17,8 miljoen euro). Reden tot optimisme, vond het bedrijf, dat zijn aandeelhouders half juni trakteert op vier euro bruto per aandeel, oftewel een halve euro meer dan vorig jaar.

 

Toch hangt er ook een prijskaartje aan de overnames die de omzet van Ter Beke voorbij de grens van het half miljard euro stuwden. Zo ging het voedingsbedrijf bankleningen aan voor de overnames, waardoor de nettoschuld op een jaar tijd verzevenvoudigde, van 17,5 miljoen euro tot 127 miljoen euro eind 2017. De schuld ligt daarmee gevoelig hoger dan de jaarlijkse brutowinst van Ter Beke.

 

Met de verhoging van het dividend per aandeel, waarvan netto 2,8 euro zal overblijven, bevestigt Ter Beke in elk geval het vertrouwen in de huidige koers van het bedrijf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.