Ondanks goeie Kerst gaat Tesco zichzelf flink uitbenen | RetailDetail

Ondanks goeie Kerst gaat Tesco zichzelf flink uitbenen

Ondanks goeie Kerst gaat Tesco zichzelf flink uitbenen

De Britse supermarktketen Tesco gaat flink in de kosten snijden en keert dit jaar geen dividend uit. Dat meldde het bedrijf bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal, die (zoals verwacht) een daling zag in de identieke verkopen. Wel bleef in de kerstperiode was de identieke omzet bijna stabiel: een klein lichtpuntje voor de Britse marktleider.

Kerst beter dan kwartaal

In het Verenigd Koninkrijk daalde Tesco's identieke omzet in de 19 weken tot 3 januari 2015 met 2,9 procent. Exclusief de kerstperiode zou de daling veel forser zijn geweest, met 4,2 procent: door de kerstomzet flink te stimuleren, wist Tesco dus een aanzienlijk deel van het identieke omzetverlies goed te maken.

 

Kerst 2014 leverde voor Tesco een identieke omzetontwikkeling op van -0,3 procent. Dat is heel wat beter dan de dramatische terugval van -2,4 procent die Tesco met Kerst 2013 voor de kiezen kreeg. Een jaar geleden was de prestatie met Kerst slechter dan het totale kwartaalresultaat, dat op -1,5 procent identieke groei uitkwam. Nu is deze situatie omgekeerd en presteerde Tesco met Kerst beter dan in het gehele kwartaal.

 

Dat geeft topman Dave Lewis hoop: "Over de hele linie hebben we onze prestaties in de loop van het kwartaal verbeterd, hetgeen leidde tot een sterke omzetprestatie met Kerst. Onze recente prestatie geeft ons vertrouwen dat we de juiste resultaten kunnen boeken, als we ons herpakken en het belang van de klant voorop stellen."

 

Identieke omzet daalt ook internationaal

Ondanks de hoopgevende inhaalrace afgelopen Kerst is de -2,9 procent in het jongste kwartaal behoorlijk slechter dan de -1,5 procent die Tesco een jaar geleden in het derde kwartaal noteerde. Wel is het alweer beter dan de eerste twee kwartalen van Tesco's huidige fiscale jaar: in het eerste kwartaal daalde de identieke omzet met 3,7 procent, in het tweede kwartaal liep dit omzetverlies zelfs op tot 5,4 procent.

 

Internationaal worstelt Tesco ook met een afnemende omzet: op identieke basis daalde de kwartaalomzet van Tesco buiten het Verenigd Koninkrijk met 2,7 procent. Vooral in Azië (-4,6 procent) gaat het niet goed. In Europa heeft Tesco het verlies aan identieke omzet beperkt tot -0,4 procent.

 

Gecombineerd met de prestaties op de thuismarkt betekent dit alles wel dat de identieke omzet van de Tesco Group in het derde kwartaal met 2,7 procent daalde. Ter vergelijking: in de eerste twee kwartalen daalde de identieke omzet met respectievelijk 3,2 en 4,8 procent.

 

Structurele kostenmaatregelen

Voor de toekomst staat bij Tesco alles in het belang van het herstellen van de concurrentiepositie op de Britse thuismarkt. Om te kunnen investeren in rondes van prijsverlagingen waarmee de Britse retailers elkaar bestoken, gaat Tesco structureel de kosten verlagen. Het investeert eenmalig 300 miljoen pond (380 miljoen euro) in een vereenvoudiging van de winkeloperatie, een herstructurering van de centrale overheadkosten en verbetering van de mogelijkheden om arbeid te flexibiliseren. Doelstelling hiervan is een jaarlijks terugkerend kostenvoordeel van 250 miljoen pond (320 miljoen euro).

 

Andere ingrijpende kostenmaatregelen zijn de sluiting van 43 verlieslatende winkels, een flinke reductie van het investeringsbudget en sluiting van een van de twee hoofdkantoren. Het kantoor in Cheshunt gaat dicht en alle managers van zowel Tesco UK als de Tesco Group zullen vanaf één locatie – Welwyn Garden City – gaan werken. Ook heeft Tesco een maatregel genomen die de aandeelhouders niet zo leuk zullen vinden: voor het financiële jaar 2014/15 keert de retailer geen dividend uit.

 

Hiermee geeft Dave Lewis ook een signaal af: hij zit er niet om de investeerders op korte termijn te lijmen, maar om Tesco weer gezond te maken. Gezien de conditie van de retailer is dit een proces voor de lange termijn: "We zullen enkele moeilijke veranderingen moeten maken", aldus Lewis. "Ik ben er mij zeer van bewust dat deze veranderingen veelbetekenend zijn voor alle betrokkenen, maar we moeten de realiteit onder ogen zien."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.