Onderhandelingen bij Carrefour vorderen “mondjesmaat”

Onderhandelingen bij Carrefour België vorderen “mondjesmaat”

Onderhandelingen bij Carrefour België vorderen “mondjesmaat”
Shutterstock

Gisteren zaten bonden en directie bij Carrefour België samen over het eerder aangekondigde transformatieplan waarbij 1.233 jobs op de helling staan. Een van de grote knelpunten blijft dat van de naakte ontslagen, zo viel te horen bij de bonden.

 

“Complex dossier”

Twee punten op de dagorde gisteren: de werkorganisatie en het sociaal plan. De bonden legden naar eigen zeggen enkele tegenvoorstellen op tafel, onder meer over de polyvalentie van de kassiersters. De directie zou de komende dagen met nieuwe voorstellen komen. “We hopen daarover een consensus te bereiken”, zei Myriam Delmée van de socialistische BBTK.

 

Over het sociaal plan, dat voorziet in het schrappen van 1.233 banen, lopen de discussies stroever. De directie denkt aan brugpensioen en vrijwillig vertrek, maar houdt volgens de bonden vast aan ‘naakte ontslagen’. “Dat zal uiteraard een knelpunt zijn voor de bonden”, zo klonk het na afloop van de vergadering.

 

Van een blokkering is evenwel geen sprake: “Er wordt mondjesmaat vooruitgang geboekt. We zijn nog niet aan het einde van het dossier”, zegt Delmée. Carrefour-woordvoerder Baptiste Van Outryve sprak van een “constructieve vergadering” over een “complex dossier”. Op 23 mei zitten bonden en directie opnieuw rond de tafel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.