Onenigheid over brugpensioen bij Carrefour | RetailDetail

Onenigheid over brugpensioen bij Carrefour

Onenigheid over brugpensioen bij Carrefour
Foto Carrefour

Er raken meer details bekend over het sociaal akkoord dat de vakbonden en de directie van Carrefour Belgium maandagavond bereikten. Dat medewerkers vanaf 56 jaar met brugpensioen kunnen, veroorzaakt flink wat discussie.

 

Verkeerd signaal

De geplande herstructurering bij Carrefour, waarbij aanvankelijk 1233 jobs bedreigd leken te worden, zou uiteindelijk geen naakte ontslagen met zich meebrengen. Een groot deel van de afvloeiingen wil de retailer realiseren via vrijwillig vertrek en door werknemers vanaf 56 in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (het vroegere brugpensioen) te brengen. Daarbij behouden ze 95% van hun loon. Het is één van de elementen van het compromis dat vakbonden en directie maandagavond bereikten. Zo’n regeling moet echter goedgekeurd worden door de federale regering.

 

Daar wringt het schoentje: NV-A roept federaal minister van Werk Kris Peeters op om de vraag van Carrefour Belgium niet goed te keuren. Terwijl iedereen langer moet werken en veel bedrijven op zoek zijn naar personeel, zou een brugpensioenregeling een verkeerd signaal zijn, vindt de partij. Ook arbeidseconomen stellen zich daar vragen bij. Maar Peeters wijst eerst naar de drie gewesten, die bindend advies moeten geven. Als één van de drie gewesten een negatief advies geeft, moet hij de aanvraag afwijzen. Volgens Brussels minister van werkgelegenheid Didier Gosuin klopt dat niet omdat het voorstel geen naakte ontslagen voorziet.

 

Er zijn overigens nog meer elementen van het compromis bekend: er sluiten geen hypermarkten, er komt een tewerkstellingsgarantie voor 4,5 jaar en het aantal bedreigde jobs zou daardoor dalen tot een duizendtal. Werknemers die in een ontslagsysteem stappen, ontvangen een hogere opzeg. Er is ook een regeling voor tijdskrediet eindeloopbaan. Medewerkers die aan boord blijven en in het systeem van polyvalentie stappen, krijgen een premie. Waarnemers merken op dat de retailer erg grote toegevingen heeft gedaan om nog voor de zomer tot een akkoord te komen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.