Aldi Nord en Süd voeren samen campagne

Ongezien: Aldi Nord en Süd voeren samen campagne

Ongezien: Aldi Nord en Süd voeren samen campagne

Sensatie in de Duitse harddiscountwereld: voor het eerst lanceren Aldi Nord en Aldi Süd een gezamenlijke imagocampagne in hun thuisland. Een volgende stap in de metamorfose van de prijsvechter. 

Radicale stijlbreuk

“Einfach ist mehr” (letterlijk: ‘eenvoudig is meer’), zo luidt de baseline van de nieuwe reclamecampagne van Aldi Nord en Aldi Süd die maandag 12 september van start gaat. Het is een campagne in stijl, gerealiseerd door het bekende agentschap Ogilvy & Mather, die blijkbaar wat mocht kosten, want de boodschap krijgt vorm in een televisiespot, bioscoopreclame, op de radio, op grote affiches… Er hoort ook een eigen song bij, van de Berlijnse rapper Fargo.  

 

Het gaat om een radicale stijlbreuk: tot nu toe communiceerde de discounter haast uitsluitend in print, met aanbiedingen en prijsverlagingen. Aldi kwam in Duitsland nooit eerder met een televisiecampagne naar buiten (al deed het dat al wel in andere landen).

 

Er zit wel een logica achter de nieuwe strategie: de winkels van Aldi hebben de afgelopen jaren immers een ingrijpende evolutie doorgemaakt. Versproducten, een instore bakkerij en A-merken maakten hun opwachting, winkels werden gerenoveerd en recent kwam Aldi zelfs met een duurzaamheidsrapport naar buiten. Vroeg of laat moest de communicatie-aanpak de nieuwe identiteit van de retailer weerspiegelen. 

 

Concurrentieverhoudingen

De keuze voor televisie en radio speelt in op de gewijzigde mediaconsumptie van de consumenten: ze lezen minder kranten, die lang het uitverkoren kanaal waren voor de Aldi-advertenties. Bovendien was aartsrivaal Lidl al een jaar eerder begonnen met televisiespots. 

 

Eén en ander heeft uiteraard ook te maken met de gewijzigde concurrentieverhoudingen op de Duitse markt. De discounters waren er lang het dominante retailmodel, maar hikken nu aan tegen de grenzen van hun groeipotentieel. Ze winnen geen marktaandeel meer van de traditionele supermarkten: het roer moet dus om. 

 

Deze zet is des te meer opmerkelijk omdat recente berichten in de pers gewag maakten van een bijzonder slechte sfeer tussen beide zusterbedrijven, onder meer als gevolg van familieruzies. Daar is alvast niets van te merken op de gezamenlijke website die ze naar aanleiding van deze campagne hebben geopend...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Home24 nieuw succesverhaal voor Rocket Internet

18/06/2018

Investeringsgroep Rocket Internet bracht na Zalando, HelloFresh en Delivery Hero afgelopen vrijdag ook de online meubelwinkel Home24 met succes naar de beurs. Met het opgehaalde geld wil de webshop zijn groei versnellen.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.