Ook Italië wil voedselverspilling wettelijk aanpakken | RetailDetail

Ook Italië wil voedselverspilling wettelijk aanpakken

Ook Italië wil voedselverspilling wettelijk aanpakken
http://www.shutterstock.com/nl/pic-200825675/stock-photo-some-ingredients-of-italian-cuisine-italian-cuisine.html?src=cGEvWo67eJ-8wH3Er6ynvw-1-4

Na de Franse regering wil ook de Italiaanse de verwerking van onverkocht voedsel in een wettelijk kader steken. De bedoeling is dat het vooral eenvoudiger wordt voor bedrijven om hun voeding te doneren.

Korting op belastingen

In de nieuwe wetgeving zullen de procedures voor het doneren van voedsel vereenvoudigd worden. Daarnaast zal er wel extra controle komen op hygiënische voorschriften en traceerbaarheid. De Italiaanse regering hoopt zo misbruik tegen te gaan. Voortaan zullen ook voedsel en medicijnen met foute labels kunnen gedoneerd worden, zo lang dat geen invloed heeft op de vervaldatum van het product of op stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken.

 

De nieuwe regels zijn er niet enkel voor supermarkten, maar ook voor de horeca. Voor hen moet het eenvoudiger worden om klanten hun maaltijdoverschotten mee naar huis te geven, zodat ze niet in de vuilnisbak belanden, schrijft het Italiaanse La Repubblica. Daarnaast kunnen bedrijven kortingen krijgen op afvalheffingen als ze bepaalde hoeveelheden voedsel doneren. Hoe meer voedsel er wordt gedoneerd, hoe minder belastingen een bedrijf zal moeten betalen op zijn afval.

 

Het wetsvoorstel is voorlopig al met een grote meerderheid goedgekeurd door het Italiaanse parlement en moet nog langs de Senaat, maar ook daar worden geen problemen verwacht. Een studie toonde onlangs nog aan dat er in Italië jaarlijks 5,6 miljoen ton voedsel wordt verspild, goed voor een bedrag van 13,5 miljard euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.