Ook monopoliecommissie tegen overname Kaiser’s Tengelmann door Edeka

Ook monopoliecommissie tegen overname Kaiser’s Tengelmann door Edeka

Ook de Duitse monopoliecommissie adviseert dat EdekaKaiser's Tengelmann niet mag overnemen. De commissie onderzocht of het ministerie van Economische Zaken de beslissing van het Bundeskartellamt over de overname van Tengelmann kan heroverwegen.

Overnamestrijd duurt al ruim een jaar

De mededingingsautoriteit keurde de overname al in april af, omdat het plan zou leiden tot aanzienlijk ongunstigere concurrentieomstandigheden voor regionale supermarkten en winkels in Berlijn, Beiren en Noordrijnland-Westfalen. De monopoliecommissie komt dus nu tot dezelfde conclusie.

 

Om dit verbod van de mededingingsautoriteit te omzeilen, verzochten beide supermarktorganisaties het Duitse ministerie van Economische Zaken om een fusie alsnog toe te staan. Edeka en Tengelmann zijn zo al ruim een jaar met de autoriteiten in een overnamestrijd verwikkeld. 

 

Het advies aan het ministerie voegt opnieuw een hoofdstuk toe aan de soap van Edeka versus Kaiser’s Tengelmann. Edeka - samen met Rewe, Aldi, Schwarz-Gruppe (Lidl, Kaufland) een van de vier grootste Duitse supermarktorganisaties - is al enkele jaren aan het proberen om de supermarkten van Kaiser’s Tengelmann in Berlijn, München en Rhein-Ruhr over te nemen. Het gaat in totaal om 451 winkels met 16.000 medewerkers.

Tags: