Ook takeaway nu getroffen: McDonald's, Quick en Burger King dicht

Gargantiopa / Shutterstock.com

Wie fastfood in huis wil halen de komende weken, krijgt het moeilijk: McDonald's, Quick en Burger King sluiten volledig de deuren de komende weken en leveren ook niet meer aan huis. Domino's blijft wel actief, zowel voor afhaling als bezorging.

 

Afhaal- en bezorgrestaurants volgende slachtoffers

De nieuwe overheidsmaatregelen tegen het coronavirus treffen de horecasector: afhaal- en bezorgrestaurants die tot nu toe nog open konden blijven, zien zich toch steeds meer genoodzaakt om te sluiten. De problemen liggen vooral bij de strikte voorwaarden rond 'social distancing', waarbij zowel consumenten als medewerkers minstens anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Ook speelt de economische haalbaarheid zeker een rol.

 

De drie hamburgerketens kondigen allen aan hun activiteiten tijdelijk volledig stop te zetten in België. Niet alleen de restaurants, maar ook de thuisbezorging en de drive-ins houden er zo mee op. "In deze ongeziene situatie is de gezondheid en veiligheid van onze mensen en klanten altijd onze topprioriteit geweest. Daarom heeft McDonald’s België en zijn 23 franchisenemers, als gevolg van de verstrengde maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad, beslist om alle 87 restaurants tijdelijk te sluiten, ook de Drives, McDelivery en de mogelijkheid voor meeneemmaaltijden", laat de keten weten in een persbericht.

 

Niet voldoende afstand

Bij Burger Brands, de masterfranchiser van Burger King en Quick, klinkt in België en het Groothertogdom Luxemburg een soortgelijk verhaal. "In de huidige omstandigheden en door de opgelegde sociale afstand, kunnen wij onze klanten niet bedienen met voldoende zekerheid voor ons personeel en onze klanten", laat CEO Kevin Derycke weten volgens RTBF.

 

Ook gezonde fastfoodketen The Foodmaker sluit zijn afhaalrestaurants, en gaat zich in de plaats daarvan volledig focussen op de verdeling via Delhaize. Vandaag is de supermarktketen al een belangrijk afzetkanaal voor de producent van salades. Om thuiszitters te inspireren gaat het Belgische bedrijf vanaf volgende week ook dagelijks recepten voor gezonde goedkope maaltijden online zetten.

 

Domino's Pizza blijft open

Wie wel gewoon open blijft, is Domino’s Pizza. Klanten mogen er hun pizza weliswaar niet ter plaatse opeten, maar ze kunnen wel in de restaurrants terecht om hun bestelling af te halen. Bij thuislevering worden alle (rechtstreekse) bestellingen al sinds vorige week contactloos geleverd. In de winkels mag niet meer dan één klant tegelijkertijd aanwezig zijn en voor wie buiten moet wachten, wordt toegezien op de verplichte sociale afstand. Om wachtrijen te vermijden, raadt de pizzaketen klanten aan de timing van hun bestelling te volgen.

 

Nog voor de verstrengde overheidsmaatregelen, werd geschat dat de economische schade van de coronacrisis in de foodservice en horeca zal oplopen tot minstens 1,2 miljard euro. Naar verwachting verliest de foodservicebranche in de komende drie weken zo'n 5,3% van zijn totale jaaromzet.