Ophef over mestbacteriën in vlees

Ophef over mestbacteriën in vlees
Veel vlees dat uit het slachthuis komt, zou nog besmet zijn door bacteriën als E.coli. Deze bacterie zou op het vlees terechtkomen, omdat tijdens het slachten de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt.

Lakse omgang met dierenpoep in de slachthuizen?

Dat zou blijken uit een uitzending van het onderzoeksprogramma Zembla, dat nog moet worden uitgezonden. Keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector zouden in de uitzending vertellen dat er poep zit op ongeveer zestig procent van de karkassen. "Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of hun messen niet schoonmaken", zegt een van de keurmeesters in de uitzending.

Slachterijen moeten officieel de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. Het verwijderen gebeurd met vegen of spoelen, waardoor de bacterie op het vlees aanwezig blijft. Zowel vanuit de politiek als vanuit de supermarktsector is geschokt gereageerd op de conclusies van het onderzoek.

 

Nederlandse vleesbedrijven ontkennen

"Als Zembla concrete bewijzen heeft dat regels niet worden nageleefd en toezicht faalt, wil het CBL onmiddellijke openheid. Supermarkten nemen hygiëne en voedselveiligheid zeer serieus", zegt een woordvoerder van de supermarktkoepel tegen het ANP.

De organisatie van Nederlandse vleesbedrijven is juist verbaasd over de uitzending. In het Radio 1 Journaal zei voorzitter Jos Goebbels dat in slachthuizen strenge regels gelden, die ook worden nageleefd. Voedselwaakhond NVWA houdt hier toezicht op. Verhalen dat inspecteurs worden bedreigd om misstanden niet te melden, worden door Goebbels naar het rijk der fabelen verwezen. Hij stelt ook dat recent onderzoek heeft uitgewezen dat de sporen niet aanwezig zijn in het vlees in de supermarkt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour zet punt achter moeilijk jaar

17/01/2018

Ondanks verbetering in het vierde kwartaal heeft de groep Carrefour een bijzonder moeilijk jaar achter de rug. Ook in België kon de retailer niet groeien. Het is nu uitkijken naar de maatregelen die CEO Bompard volgende week aankondigt.

Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

Nutella eet Amerikaanse chocoladetak Nestlé op

17/01/2018

Nestlé heeft in Ferrero een koper gevonden voor zijn Amerikaanse chocolade-afdeling. Voor 2,4 miljard euro wordt de producent van Nutella de derde grootste chocoladeproducent ter wereld en kan Nestlé zich in de VS op gezondere producten gaan concentreren.

Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen?

16/01/2018

Nederland stelt een onderzoek in naar energiedrankjes bij jongeren, nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een verbod vroeg op de verkoop ervan aan minderjarigen. Ook in België wijzen artsen op de schadelijke effecten van zulke dranken.

Macron wil Franse baguette werelderfgoed maken

15/01/2018

De Franse president Macron wil samen met de bond van Franse bakkers het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed laten uitroepen. Het wil zo het voorbeeld volgen van het Belgische bier en de Napolitaanse pizza.

Lactalis roept 12 miljoen verpakkingen babymelk terug

15/01/2018

In Frankrijk is een heus schandaal ontstaan rond babymelk van zuivelproducent Lactalis, die besmet is geraakt met salmonella. Daarbij heeft het bedrijf maar liefst 12 miljoen verpakkingen in 83 landen uit de winkelrekken moeten halen.

Back to top