Ophef over mestbacteriën in vlees

Ophef over mestbacteriën in vlees
Veel vlees dat uit het slachthuis komt, zou nog besmet zijn door bacteriën als E.coli. Deze bacterie zou op het vlees terechtkomen, omdat tijdens het slachten de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt.

Lakse omgang met dierenpoep in de slachthuizen?

Dat zou blijken uit een uitzending van het onderzoeksprogramma Zembla, dat nog moet worden uitgezonden. Keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector zouden in de uitzending vertellen dat er poep zit op ongeveer zestig procent van de karkassen. "Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of hun messen niet schoonmaken", zegt een van de keurmeesters in de uitzending.

Slachterijen moeten officieel de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. Het verwijderen gebeurd met vegen of spoelen, waardoor de bacterie op het vlees aanwezig blijft. Zowel vanuit de politiek als vanuit de supermarktsector is geschokt gereageerd op de conclusies van het onderzoek.

 

Nederlandse vleesbedrijven ontkennen

"Als Zembla concrete bewijzen heeft dat regels niet worden nageleefd en toezicht faalt, wil het CBL onmiddellijke openheid. Supermarkten nemen hygiëne en voedselveiligheid zeer serieus", zegt een woordvoerder van de supermarktkoepel tegen het ANP.

De organisatie van Nederlandse vleesbedrijven is juist verbaasd over de uitzending. In het Radio 1 Journaal zei voorzitter Jos Goebbels dat in slachthuizen strenge regels gelden, die ook worden nageleefd. Voedselwaakhond NVWA houdt hier toezicht op. Verhalen dat inspecteurs worden bedreigd om misstanden niet te melden, worden door Goebbels naar het rijk der fabelen verwezen. Hij stelt ook dat recent onderzoek heeft uitgewezen dat de sporen niet aanwezig zijn in het vlees in de supermarkt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Zwak eerste kwartaal voor General Mills

21/09/2017

De Amerikaanse voedingsproducent General Mills, bekend van merken als Yoplait, Cheerios en Häagen-Dazs, heeft er een teleurstellend kwartaal op zitten. Zowel de omzet als de winst ging achteruit.

Voedingsproducenten willen houdbaarheidsdatum duidelijker aangeven

21/09/2017

Een groep van 400 voedingsproducenten, die samen actief zijn in meer dan zeventig landen, wil tegen 2020 de aanduiding van de houdbaarheidsdatum op verpakkingen vereenvoudigen en zo voedselverspilling tegengaan.

Belg Olivier Van den Bossche krijgt topfunctie bij Metro

21/09/2017

De Belg Olivier Van den Bossche gaat aan de slag bij het Duitse Metro en krijgt daar een topfunctie. Hij wordt ‘operating partner’ bij Metro Cash & Carry en komt zo aan het hoofd te staan van een aantal landen waar die actief is.

Valora neemt Backwerk over

20/09/2017

Het Zwitserse Valora neemt de Duitse bakkerijketen Backwerk over van investeerder EQT. De formule die in Nederland dertien vestigingen heeft, is actief in diverse Europese landen en wil nu verder uitbreiden.

Boni sluit eigen webshop

19/09/2017

Supermarktketen Boni heeft besloten om de eigen webshop stop te zetten. Boni had al sinds 2011 een eigen webshop, maar gaat het nu op een andere manier aanpakken. Online zal het (voorlopig) enkel nog via Picnic te vinden zijn.

Alpro schrapt Amerikaanse sojabonen

19/09/2017

Sojadrankenfabrikant Alpro koopt zijn sojabonen alleen nog bij producenten in Europa en Canada, om er zeker van te zijn dat ze niet genetisch gemodificeerd zijn. Bonen uit de VS komen er niet meer in, Nederland plukt mee de vruchten.

Back to top