Ophef over mestbacteriën in vlees | RetailDetail

Ophef over mestbacteriën in vlees

Ophef over mestbacteriën in vlees
Veel vlees dat uit het slachthuis komt, zou nog besmet zijn door bacteriën als E.coli. Deze bacterie zou op het vlees terechtkomen, omdat tijdens het slachten de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt.

Lakse omgang met dierenpoep in de slachthuizen?

Dat zou blijken uit een uitzending van het onderzoeksprogramma Zembla, dat nog moet worden uitgezonden. Keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector zouden in de uitzending vertellen dat er poep zit op ongeveer zestig procent van de karkassen. "Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of hun messen niet schoonmaken", zegt een van de keurmeesters in de uitzending.

Slachterijen moeten officieel de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. Het verwijderen gebeurd met vegen of spoelen, waardoor de bacterie op het vlees aanwezig blijft. Zowel vanuit de politiek als vanuit de supermarktsector is geschokt gereageerd op de conclusies van het onderzoek.

 

Nederlandse vleesbedrijven ontkennen

"Als Zembla concrete bewijzen heeft dat regels niet worden nageleefd en toezicht faalt, wil het CBL onmiddellijke openheid. Supermarkten nemen hygiëne en voedselveiligheid zeer serieus", zegt een woordvoerder van de supermarktkoepel tegen het ANP.

De organisatie van Nederlandse vleesbedrijven is juist verbaasd over de uitzending. In het Radio 1 Journaal zei voorzitter Jos Goebbels dat in slachthuizen strenge regels gelden, die ook worden nageleefd. Voedselwaakhond NVWA houdt hier toezicht op. Verhalen dat inspecteurs worden bedreigd om misstanden niet te melden, worden door Goebbels naar het rijk der fabelen verwezen. Hij stelt ook dat recent onderzoek heeft uitgewezen dat de sporen niet aanwezig zijn in het vlees in de supermarkt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.