Ophef over mishandelde eenden in Nederlandse fokkerijen

Ophef over mishandelde eenden in Nederlandse fokkerijen

In sommige Nederlandse fokkerijen worden eenden structureel mishandeld, blijkt uit beeldopnames van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. De beelden, die het vangen en vervoeren van eenden voor consumptie tonen, zijn heel naar, vindt ook voedselautoriteit NVWA.

 

Ruwe behandeling door vangploegen 

De opnames van Animal Rights tonen hoe eenden in niet nader genoemde pluimveefokkerijen in Nederland erg ruw worden behandeld bij het vangen en vervoeren naar de slachterij. Het gaat om vangploegen van de eendenfokkerijen, die de dieren verzamelen voor het transport. Er is onder meer te zien hoe een eend wordt doodgetrapt en de eenden hardhandig worden vastgegrepen om ze in transportboxen te stoppen.

 

De Nederlandse voedselautoriteit NVWA spreekt zich meteen uit tegen wat het “heel nare beelden” noemt: volgens RTL Z vindt de NVWA het gedrag “totaal niet acceptabel”. Dieren moeten volgens woordvoerder Benno Bruggink “zo worden vervoerd dat ze niet lijden en dat er geen letsel optreedt”. De autoriteit wil dan ook in gesprek gaan met de sector. Op dit moment kunnen evenwel geen sancties worden getroffen tegen de fokkerijen in kwestie, omdat de misstanden niet door de dienst zelf zijn vastgesteld. Wel zegt de toezichthouder de bedrijven te zullen bezoeken.

 

In Nederland zijn er slechts een tiental pluimveehouderijen die eenden fokken, allemaal gesitueerd in de regio van de Veluwe. Het vlees wordt voornamelijk geëxporteerd naar Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Ook dons als bijproduct wordt veel gevraagd. Bedrijven die dons verwerken van de fokkerijen reageren echter verontwaardigd en vragen een schone sector. Dat ligt anders bij de enige eendenslachterij in Nederland: Tomassen in Ermelo ziet geen probleem en meent dat de vangploegen normaal gezien uit professionals bestaan, die “weten hoe ze dieren moeten behandelen”, ook al lijkt het dan misschien ruw voor buitenstaanders, aldus RTL Z.