Ophef over mishandelde eenden in Nederlandse fokkerijen | RetailDetail

Ophef over mishandelde eenden in Nederlandse fokkerijen

Ophef over mishandelde eenden in Nederlandse fokkerijen
Foto: Shutterstock

In sommige Nederlandse fokkerijen worden eenden structureel mishandeld, blijkt uit beeldopnames van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. De beelden, die het vangen en vervoeren van eenden voor consumptie tonen, zijn heel naar, vindt ook voedselautoriteit NVWA.

 

Ruwe behandeling door vangploegen 

De opnames van Animal Rights tonen hoe eenden in niet nader genoemde pluimveefokkerijen in Nederland erg ruw worden behandeld bij het vangen en vervoeren naar de slachterij. Het gaat om vangploegen van de eendenfokkerijen, die de dieren verzamelen voor het transport. Er is onder meer te zien hoe een eend wordt doodgetrapt en de eenden hardhandig worden vastgegrepen om ze in transportboxen te stoppen.

 

De Nederlandse voedselautoriteit NVWA spreekt zich meteen uit tegen wat het “heel nare beelden” noemt: volgens RTL Z vindt de NVWA het gedrag “totaal niet acceptabel”. Dieren moeten volgens woordvoerder Benno Bruggink “zo worden vervoerd dat ze niet lijden en dat er geen letsel optreedt”. De autoriteit wil dan ook in gesprek gaan met de sector. Op dit moment kunnen evenwel geen sancties worden getroffen tegen de fokkerijen in kwestie, omdat de misstanden niet door de dienst zelf zijn vastgesteld. Wel zegt de toezichthouder de bedrijven te zullen bezoeken.

 

In Nederland zijn er slechts een tiental pluimveehouderijen die eenden fokken, allemaal gesitueerd in de regio van de Veluwe. Het vlees wordt voornamelijk geëxporteerd naar Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Ook dons als bijproduct wordt veel gevraagd. Bedrijven die dons verwerken van de fokkerijen reageren echter verontwaardigd en vragen een schone sector. Dat ligt anders bij de enige eendenslachterij in Nederland: Tomassen in Ermelo ziet geen probleem en meent dat de vangploegen normaal gezien uit professionals bestaan, die “weten hoe ze dieren moeten behandelen”, ook al lijkt het dan misschien ruw voor buitenstaanders, aldus RTL Z.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.