Ophef rond app tegen Bonuskaart Albert Heijn

Ophef rond app tegen Bonuskaart Albert Heijn

Een Nederlandse software-ontwikkelaar heeft maandagavond korte tijd een app gepubliceerd die AH-klanten toestaat anoniem hun boodschappen te doen. Onder druk van Albert Heijn werd de app echter dinsdagmorgen meteen weer teruggetrokken.

"Consumenten aan het denken zetten over data"

De app AHnoniem wilde het voor consumenten mogelijk maken hun eigen Bonuskaart te uploaden. Bij de kassa roept die app dan een willekeurige Bonuskaart van iemand anders op, zodat AH de gegevens niet goed kan verzamelen. Ontwikkelaar Jan van Kampen zegt met de app consumenten aan het denken te willen zetten over het verzamelen van aankoopgegevens door winkeliers.

 

De app kreeg zowel maandag als dinsdag aandacht op Radio 1. Albert Heijn kondigde eerder al aan problemen te hebben met de naamstelling van de app. Ook noemde de supermarktketen de verhalen van de ontwikkelaar over privacyschendingen 'leugens'. Dinsdag werd bovendien een brief bezorgd bij de ontwikkelaar waarin hij aansprakelijk wordt gesteld voor alle schade die AH eventueel zou oplopen door de applicatie. Daarop trok Van Kampen de publicatie van het programma weer in.

Tags: