Paasomzet van de supermarkten valt tegen

Paasomzet van de supermarkten valt tegen

De Nederlandse supermarkten hebben rond Pasen iets minder omzet geboekt dan vooraf verwacht. In de aanloop naar het paasfeest werd in totaal voor 751 miljoen ingekocht bij de supermarkten, vooraf werd 761 miljoen verwacht.

Totale omzet is gestegen

De totale supermarktomzet steeg in de periode rond Pasen met 3,4 procent naar 3,22 miljard euro. De groei is vooral te danken aan het feit dat Nederlandse consumenten vaker naar de supermarkt gingen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK over de maand april. Het bedrag per bezoek bleef vrijwel gelijk.

 

Hoewel het paaseffect kleiner was dan verwacht, heeft de extra omzet die de feestdag met zich meebracht de sector een positieve 'boost' gegeven. De goede cijfers in april, te danken aan een laat paasfeest, trekken de cijfers over het hele jaar immers weer een stuk omhoog: over de eerste vier maanden van dit jaar noteert GfK nu nog slechts een omzetdaling van 0,4 procent voor de supermarkten.

 

Promotiedruk toegenomen

De promotiedruk is afgelopen jaar gestegen naar 18,2 procent, ten opzichte van 17,7 procent in 2012. Concreet betekent het dat van iedere honderd euro aan omzet 18,20 euro door klanten wordt uitgegeven aan producten die in de aanbieding zijn.

 

Vooral schoonmaakartikelen en producten met betrekking tot persoonlijke verzorging werden gedurende 2013 vaker gekocht als de supermarkt ze met korting verkocht. Vers vlees, gevogelte en vis werden juist minder vaak via een aanbieding gekocht.

Tags: