Partij voor de Dieren wil parlementaire enquête naar vlees

Partij voor de Dieren wil parlementaire enquête naar vlees

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren roept op tot een parlementaire enquête naar de manier waarop de politiek is omgegaan met de controle op de vleesindustrie.

'Ondermaatse' NVMA door te veel bezuinigingen?

Dat zei Thieme zondagochtend in het televisieprogramma Buitenhof. Ze reageert daarmee op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid van eerder in de week, waarin werd gesteld dat het vlees dat in Nederland in de winkel ligt niet altijd veilig is. Thieme wil nu het zwaarste onderzoekswapen van de Tweede Kamer inzetten om uit te zoeken hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan.

 

Als het aan de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren ligt, wordt in eerste instantie vooral gekeken naar de invloed van politieke besluiten op de situatie rond de voedselveiligheid. Ze denkt daarbij onder meer op de goedgekeurde besluiten om te bezuinigen op de Voedsel- en Warenautoriteit en het besluit deze controlerende instantie onder te brengen bij het ministerie van Landbouw in plaats van Volksgezondheid.

 

Het functioneren van de NVWA is volgens het rapport van de Onderzoeksraad door voortdurende bezuinigingen en reorganisaties onder de maat.

Tags: