Patrick De Maeseneire volgende voorzitter Barry Callebaut

Patrick De Maeseneire volgende voorzitter Barry Callebaut

De Belg Patrick De Maeseneire is voorgedragen als voorzitter van de Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut. Hij volgt Andreas Jacobs op, die in december de raad van bestuur verlaat.

Al CEO van 2002 tot 2009

Officieel moet de voordracht van Patrick De Maeseneire nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders (op 7 december), maar aangezien De Maeseneire algemeen directeur is van de Zwitserse participatiemaatschappij Jacobs Holding en die laatste een meerderheidsbelang heeft in Barry Callebaut, is de benoeming nog maar een formaliteit.

 

De Maeseneire, die Jacobs Holding al vertegenwoordigde in de raad van bestuur van Barry Callebaut, was van 2002 tot 2009 CEO van de chocoladereus die tegenwoordig een kwart van alle chocolade wereldwijd produceert.

 

De voordracht werd bekendgemaakt in de marge van de jaarresultaten. Het Zwitserse bedrijf sloot zijn gebroken boekjaar 2015-2016 af met meer omzet, maar minder winst: de omzet steeg met 7% tot 6,68 miljard Zwitserse frank, een slordige 6,2 miljard euro. In volume was er een groei met 2,2% tot 1,8 miljoen ton. De winst kwam uit op 219 miljoen Zwitserse frank (ca. 200 miljoen euro), 8,7% minder dan in het boekjaar voordien. De groep wijt die daling aan de moeilijke omstandigheden op de cacaomarkt, aan herstructureringslasten en aan wisselkoerseffecten.