Patrick De Maeseneire volgende voorzitter Barry Callebaut

Patrick De Maeseneire volgende voorzitter Barry Callebaut

Patrick De Maeseneire volgende voorzitter Barry Callebaut

De Belg Patrick De Maeseneire is voorgedragen als voorzitter van de Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut. Hij volgt Andreas Jacobs op, die in december de raad van bestuur verlaat.

Al CEO van 2002 tot 2009

Officieel moet de voordracht van Patrick De Maeseneire nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders (op 7 december), maar aangezien De Maeseneire algemeen directeur is van de Zwitserse participatiemaatschappij Jacobs Holding en die laatste een meerderheidsbelang heeft in Barry Callebaut, is de benoeming nog maar een formaliteit.

 

De Maeseneire, die Jacobs Holding al vertegenwoordigde in de raad van bestuur van Barry Callebaut, was van 2002 tot 2009 CEO van de chocoladereus die tegenwoordig een kwart van alle chocolade wereldwijd produceert.

 

De voordracht werd bekendgemaakt in de marge van de jaarresultaten. Het Zwitserse bedrijf sloot zijn gebroken boekjaar 2015-2016 af met meer omzet, maar minder winst: de omzet steeg met 7% tot 6,68 miljard Zwitserse frank, een slordige 6,2 miljard euro. In volume was er een groei met 2,2% tot 1,8 miljoen ton. De winst kwam uit op 219 miljoen Zwitserse frank (ca. 200 miljoen euro), 8,7% minder dan in het boekjaar voordien. De groep wijt die daling aan de moeilijke omstandigheden op de cacaomarkt, aan herstructureringslasten en aan wisselkoerseffecten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.