Plus Winterswijk kookt vers met eten over datum | RetailDetail

Plus Winterswijk kookt vers met eten over datum

Plus Winterswijk kookt vers met eten over datum

Bij de Plus-supermarkt in Winterswijk kookt een kok in de winkelkeuken verse maaltijden met producten over de datum. Dagelijks liggen er zo’n negen kant-en-klare gerechten in de koeling die vier euro kosten. Het assortiment uit eigen keuken trekt inmiddels een vaste groep klanten.

 

Selecteren op datum

Sander-Jan Bats, de kok van de Plus-keuken, verzamelt iedere dag producten uit de winkel die niet lang meer houdbaar zijn of er niet mooi meer uitzien. Deze groenten, vlees en aardappeltjes vult hij aan met andere producten om er de maaltijden mee te bereiden. “De kok selecteert puur op datum. Hij verwerkt voor tachtig, negentig procent verse producten, die tegen de houdbaarheid aanlopen. De rest is houdbare producten, zoals pasta, om de maaltijd compleet te maken”, vertelt bedrijfsleider Erwin Arentsen.

 

De Plus-kok kookt samen met vier dames, die het keukenwerk verzorgen, iedere dag acht à negen verschillende maaltijden. Daaronder zijn enkele favorieten, als stamppotten, rijst- en pastagerechten en Hollandse maaltijden met een gehaktbal. Ook verse rauwkostsalades liggen in het koelmeubel.

 

“De gerechten trekken een brede groep vaste klanten: van jonge alleenstaanden, mensen die weinig tijd hebben tot ouderen die hier voor hun dagelijkse maaltijd komen. Het is een vaste groep van zo’n 100 kopers”, aldus Arentsen.

 

Minder verspillen

De Plus-supermarkt verkoopt steeds meer van de vers bereide gerechten uit eigen keuken. “Dat zijn nu dagelijks tussen de 80 en 100 maaltijden. Maar het grootste voordeel is dat we minder verspillen; we gooien nu veel minder producten weg, die nog prima te verwerken zijn. Het ging om bijna 300.000 euro per jaar. De derving daalde aanzienlijk: van 2 naar 1,5 procent nu”, vertelt de bedrijfsleider.

 

De Plus-supermarkt gaat ook de derving van de broodafdeling aanpakken. Straks zijn er vers belegde broodjes en sandwiches verkrijgbaar.

 

Keuken in vernieuwde winkel

De Plus-supermarkt breidde enkele maanden geleden tijdens de verbouwing uit met een keuken. Deze kreeg een plek bij het versplein achter in de winkel en is speciaal gebouwd om producten uit de winkel vers te kunnen bereiden, vertelt de bedrijfsleider. “De derving van vers was te hoog. Die wilden we op deze manier beperken”.

 

De Plus-formule is al enige tijd actief in het beperken van voedselverspilling. Zo verkopen twaalf Plus-supermarkten in de regio Rotterdam onder de naam OverLekker onder meer tomatensoep en tomatensaus van restproducten. De producten worden bereid bij De Verspillingsfabriek in Veghel, een initiatief van cateraar Hutten.

 

Voedselverspilling is een belangrijk probleem in de Nederlandse foodsector. Jaarlijks verdwijnt er voor 4 tot 5 miljard aan voedsel in de afvalcontainer.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.