Prijsverschil tussen huismerken loopt op tot 32 procent | RetailDetail

Prijsverschil tussen huismerken loopt op tot 32 procent

Prijsverschil tussen huismerken loopt op tot 32 procent

Aldi en Lidl zijn gemiddeld 32 procent goedkoper dan Coop wat betreft eigen merkproducten. De prijzen van A-merken liggen minder ver uit elkaar, maar er is toch een prijsverschil van tien procent tussen de goedkoopste (Nettorama) en duurste supermarkten (Coop). Dat blijkt uit de jaarlijkse prijspeiling supermarkten van de Consumentenbond.

Ook Nettorama scoort goed

Na Lidl en Aldi scoort Nettorama als de goedkoopste met het huismerk Perfekt. Opvallend is dat de Friese supermarktketen Poiesz (net als vorig jaar) slecht scoort: datzelfde Perfekt is er gemiddeld 20 procent duurder dan bij Nettorama. Net zo zijn Markant producten bij Coop gemiddeld 16 procent duurder dan bij Vomar. Gemiddeld zijn huismerken 24 procent goedkoper dan A-merken, maar dat gemiddelde blijkt dus niet zo veel waard.

 

De Consumentenbond onderzocht voor deze peiling 14.000 prijzen van 300 producten in 66 winkels. In vergelijking met de prijspeiling van vorig jaar zijn er amper verschuivingen te zien. Wel liggen de prijzen van A-merken iets dichter bij elkaar dan in 2011.

 

België: Colruyt goedkoopste

In België heeft de consumentenorganisatie Test-aankoop een dergelijke prijspeiling in supermarkten gedaan. Volgens die peiling blijft Colruyt de goedkoopste supermarkt van onze zuiderburen. Zowel merkproducten als eigen merken zijn het goedkoopst bij de winkelgroep uit Halle, zegt Test-Aankoop. Ook supermarktketen Delhaize scoort in beide categorieën meer dan goed, gevolgd door Okay (eigen merken) en Makro (A-merken).

 

Opvallend is dat in België het verschil tussen de A-merken maar liefst drie keer groter is dan bij ons: het verschil tussen de goedkoopste (Colruyt) en de duurste (Smatch) was er maar liefst 31%. Volgens kenners komt dat grotendeels door het feit dat het Belgische supermarktlandschap nog geen echte prijzenoorlog gekend heeft, ondanks enkele kleine aanzetten daartoe.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Familie Van Eerd (Jumbo) krijgt 40 miljoen euro aan dividend

15/03/2018

De familie Van Eerd, oprichters en eigenaars van supermarktketen Jumbo, hebben zichzelf 40 miljoen euro aan dividend uitgekeerd: goed voor 10 miljoen euro per lid van de familie dat betrokken is bij het bedrijf.

Back to top