Prijzen agf terug op niveau | RetailDetail

Prijzen agf terug op niveau

Prijzen agf terug op niveau

De boycot van Rusland op landbouwproducten heeft in Nederland niet geleid tot grote prijsdalingen. De prijzen zijn momenteel zelfs al terug op het niveau van voor de uitspraken van de Russische president Poetin over de boycot.

Lager aanbod, hogere vraag

Verschillende factoren hebben er mee voor gezorgd dat de prijzen niet fel zijn gedaald na de aankondiging van Rusland: door de lagere temperaturen deze zomer zijn de oogsten tegengevallen in Nederland, waardoor er een lager aanbod is. Ook hebben verschillende supermarkten als reactie op de boycot promoties gehouden, specifiek gericht op de verkoop van groenten en fruit uit Nederland. De combinatie van een lager aanbod en een stijgende vraag hebben er bijgevolg voor gezorgd dat de prijzen geen klappen hebben gekregen.

 

Volgens Nico van Ruiten, voorzitter van ondernemersorganisatie LTO Glaskracht, zijn de landbouwers echter nog niet volledig veilig en valt het nog af te wachten hoe de situatie in de toekomst vordert. "Het is een momentopname. Als het weer straks beter wordt en het aanbod ook door andere oorzaken toeneemt, kan dat weer leiden tot een overschot."

 

Hij stelt dan ook dat telers nu geen gebruik moeten maken van de 125 miljoen euro die de Europese Commissie ter beschikking stelt om overschotten op te kopen, om de prijs op niveau te houden. "Maar dat kan de komende weken weer veranderen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.