Prijzen agf terug op niveau

Prijzen agf terug op niveau

De boycot van Rusland op landbouwproducten heeft in Nederland niet geleid tot grote prijsdalingen. De prijzen zijn momenteel zelfs al terug op het niveau van voor de uitspraken van de Russische president Poetin over de boycot.

Lager aanbod, hogere vraag

Verschillende factoren hebben er mee voor gezorgd dat de prijzen niet fel zijn gedaald na de aankondiging van Rusland: door de lagere temperaturen deze zomer zijn de oogsten tegengevallen in Nederland, waardoor er een lager aanbod is. Ook hebben verschillende supermarkten als reactie op de boycot promoties gehouden, specifiek gericht op de verkoop van groenten en fruit uit Nederland. De combinatie van een lager aanbod en een stijgende vraag hebben er bijgevolg voor gezorgd dat de prijzen geen klappen hebben gekregen.

 

Volgens Nico van Ruiten, voorzitter van ondernemersorganisatie LTO Glaskracht, zijn de landbouwers echter nog niet volledig veilig en valt het nog af te wachten hoe de situatie in de toekomst vordert. "Het is een momentopname. Als het weer straks beter wordt en het aanbod ook door andere oorzaken toeneemt, kan dat weer leiden tot een overschot."

 

Hij stelt dan ook dat telers nu geen gebruik moeten maken van de 125 miljoen euro die de Europese Commissie ter beschikking stelt om overschotten op te kopen, om de prijs op niveau te houden. "Maar dat kan de komende weken weer veranderen."

Tags: